Hozzávalók a kosárkához: 20 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 1
kanál olaj; a töltelékhez: 20 dkg vaj, kb. 10 dkg porcukor, 2 kanál kakaó, 2
kanál olvasztott, kissé lehűtött csokoládé, rumaroma.
Elkészítése: A csokoládét összetörjük, a vajjal és az
olajjal gőz felett felolvasztjuk. Kis kosárkákat készítünk elő, ecsettel
beolajozzuk őket, majd mindegyik aljába vékonyan csokoládét öntünk, hűtőbe
tesszük dermedni. Közben a vajat a porcukorral és a rummal habosra kavarjuk,
hozzáadjuk a 2 kanál, félretett olvasztott csokoládét és a kakaót. A megdermedt csokoládéra kanalazunk a
töltelékből úgy, hogy egy kiskanállal addig igazgatjuk, míg 2-3 milliméternyi
hely maradjon a töltelék és a kosárka fala között. Nem annyira babrás, mint
elsőre tűnik. Ismét hűtőbe tesszük dermedni, majd a felmelegített csokoládét
óvatosan körbecsorgatjuk a tölteléken – ebből lesz a csokikosárka fala. A
tetejére is csokoládét simítunk, majd 2-3 órát a hűtőben tartjuk, fogyasztásig
ott is tároljuk.
Megjegyzés: Ha a suhajda nem akar kijönni a formából, fejjel
lefelé tartsuk forró víz alá, vagy merítsük (nem fejjel lefelé) forró vízbe.
Könnyedén kiborul. Intenzív csokoládés íz, és sokkal finomabb, mint amit a boltokban
vásárolunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése