A mignonkészítéstől sokan félnek, pedig nem annyira
kézügyesség, mint türelem szükséges hozzá. Sajnos ezért is nem készítjük túl
sokszor, holott igazán látványos eredményt érhetünk el, és abban is biztosak
lehetünk, hogy nem győzzük majd a dicséreteket bezsebelni értük! Ha igazi
meglepetést szeretnénk készíteni szeretteink számára karácsonyra, készítsünk
mignioint. Például az alábbit.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz), a tésztához: 4 tojás, 5 kanál
cukor, 6 kanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, 0.5 dl olaj; a töltelékhez: 15 dkg
vaj, 10 dkg piskóta vagy kekszmorzsa, kb. 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint), 3
kanál baracklekvár, 2 kanál kakaó, 2-3 kanál feketekávé, rumaroma, pár kanál
tej; a bevonathoz: 20 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, fél citrom leve, 4-6 kanál
szép sötét meggylé, rumaroma.
Elkészítése: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A
fehérjékből félkemény habot verünk, kanalanként hozzászórjuk a cukrot, kemény,
fényes habot verünk, vékony csíkban hozzácsorgatjuk az olajat. Egyenként
hozzádolgozzuk a sárgákat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkavart
lisztet. Papírral bélelt, közepes nagyságú tepsiben kisütjük, kihűtjük. A
tészta 1/3-át levágjuk. A kisebbik részt mixertálba tesszük, összemorzsoljuk, a
nagyobbat kettévágjuk. A morzsolt piskótát a hozzávalókkal robotgéppel habosra
verjük, annyi tejet adagolva hozzá kanalanként, hogy könnyű tölteléket
nyerjünk. A kettévágott piskótát megtöltjük a krémmel, a felső lapot kissé
rányomogatjuk. Hűtőben másnapig dermesztjük, ekkor éles késsel gyönyörű
kockákat tudunk vágni belőle.
A bevonathoz valókból sima habot verünk (a porcukor teljesen
olvadjon el benne). A kis mignonokat ezzel bevonjuk, tepsire rakjuk, majd 100
fokon, előmelegített sütőben 15 percig szárítjuk. Miután kihűlt, egy kevés félretett
bevonattal a tetejüket becsíkozzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése