Hozzávalók:
A kakaós, omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5
dkg zsír, 5 dkg cukor, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej.
A középső laphoz: 5 tojás+2 kanál víz, 7 kanál liszt, 7
kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7
evőkanál liszt, egy citrom leve.
Elkészítése:
Az omlós laphoz a zsírt eldörzsöljük a liszttel.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejjel jól gyúrható tésztát gyúrunk belőle.
Két cipóba osztjuk, és letakarva addig pihentetjük, míg az öt tojásból piskótát
sütünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félkeményre verjük, közben
lassanként hozzáadjuk a vizet is, majd lassanként beledolgozzuk a cukrot is.
Amikor már kemény hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kissé.
Ezután kanalanként, fakanállal óvatosan forgatva beledolgozzuk a lisztet és a
sütőport is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és készre sütjük. Közben az
egyik omlós cipót a piskótás tepsi méretével megegyező tepsihát nagyságúra
nyújtjuk, majd a kisült piskótás tepsi hátára emelve, sütőpapíron megsütjük, ugyanígy
a másodikat is. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert megkeményedik, és sokkal
nehezebben puhul meg összerakás után.
A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd lassú
tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni.
Ekkor simára kavarjuk a lágy vajjal, és a citrom levével. Közben kóstolgassuk,
mert ízléstől függ, mennyi citromlét használunk hozzá.
Az egyik omlós lapot megkenjük a krémfelével,
ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet, és befedjük a második omlós
lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy vajjal elkavart olvasztott
csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen szeletelhető,
látványos, finom, vendégváró sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése