Kakas vagy tyúkhúsleves
Gyerekkoromban nem volt olyan vasárnap, hogy ne ezt ettük volna, úgy nagymamámnál, mint otthon. Ma, így majdnem ötvenéves fejjel visszaemlékezni is jó azokra a vasárnap délelőttökre, amikor a húsleves és a pörkölt illatára ébredtem. Nagyon szerettem még lustálkodni kicsit az ágyban, és ezt a szüleim meg is engedték, hiszen akkoriban még szombaton is jártunk iskolába, egyedül a vasárnapunk volt szabad. Édesapám szegény úgy gondolta, hogy nem igazi a vasárnap húsleves nélkül, így édesanyámnak akkor sem volt választása, ha netán mást szeretett volna készíteni. Ha nagy ritkán mégis becsempészett egy-egy gulyáslevest, édesapám egész héten elégedetlenkedett, hogy neki bizony hiányzik a levese... elmúlnak az idők, édesapámat is elveszítettük hosszú évekkel ezelőtt, de a húsleves megmaradt, úgy is, ha ő már nem morog, ha nem az van vasárnap. Így visszük tovább, idősödő, nosztalgikus fejjel a szokásokat, amiket nagymamáinktól, édesanyáinktól tanulunk. Talán egyszer majd a gyerekeink épp miattunk nem szakítják meg ezt a hagyományt. A húsleves több egyszerű levesnél, több hungarikumnál, a gőzölgő, aranysárga kanalazni való érzelmeikre, a legbelsőbb, gyermeki énünkre hat, és nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti.Nagymamámnál leginkább cérnametélttel készült, édesanyámnál sokszor készült grízgaluskával, főleg miután a gyerekeim szinte folyamatosan ezt kérték tőle
Hozzávalók: 1 db. 1,5-2 kg-os kakas, vagy tyúk, 2-3
sárgarépa, 2 kisebb petrezselyemgyökér, 2-3 szelet karalábé, 1-2 szelet zeller,
fél fej friss káposzta, fél fej karfiol, 1 vöröshagyma, 1 friss paprika, , 1 jó
kötés petrezselyemzöld, só, szemes bors; grízgaluska a tálaláshoz
Elkészítése: A húst hideg vízben feltesszük főni, ha
felfőtt, és habos, leszedjük róla. Beleadjuk a megtisztított, felvágott
zöldségeket, sózzuk, szemes borssal megszórjuk, beletesszük a petrezselyemzöldet
és a karfiolt leszámítva az összes hozzávalót. A legnagyobb titka, hogy nagyon lassan kell főzni. Ha így
teszünk, az ízek mind kioldódnak a levesbe, amelynek leve aranylóan tiszta
lesz. Amikor a leves majdnem kész, tegyük hozzá a rózsáira szedett karfiolt, és
együtt főzzük készre. Először a húst szedjük ki, húslapáttal alányúlva, nehogy
szétessen. Ezután a levest leszűrjük. A húst zsiradékon mindkét oldaláról szép
pirosra sütjük, de csak akkor szórjuk meg sóval, borssal, ha már levettük a
tűzről.
A leszűrt leveszöldséget a leves előtt tálaljuk, a kifőtt grízgaluskát pedig a leveslével kínáljuk. A kisült húshoz mi leginkább az egyszerű paprikás krumplit szeretjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése