Grízes, mézes sütemény



A mézes süteményektől sokan óvakodnak, mert valami miatt a lapok nem puhulnak meg, és kemény lesz a végeredmény. Ennek a legtöbbször az az oka, hogy túl sokáig sütjük a lapokat, amik úgy kiszáradnak, hogy a krémből sem tudnak annyi nedvességet magukba szívni, hogy megpuhuljanak. Ha puha, omlós lapokat szeretnénk, csak addig hagyjuk őket a sütőben, míg kezdenek szép aranysárga színt felvenni. Mikor kivettük, a sütőpapírral együtt helyezzük egyenletes felületre, és azonnal nyomjuk meg az ujjunkkal. Ha úgy érezzük, hogy egy kicsit mégis megkeményedett, azonnal kenjük be tejjel, és takarjuk le egy ruhával, így a keletkező gőzben még jó eséllyel megpuhulhat a lapunk; 


Hozzávalók (közepes adaghoz) a tésztához: 15 dkg cukor, 1 tojás, 3 dkg vaj ( 1 púpozott evőkanál), 3 evőkanál méz, 2 evőkanál tej, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, kb. 40 dkg liszt; a krémhez: 25 dkg cukor, 5 dl tej, 6 dkg búzadara, citrom, 20-25 dkg vaj, 1 kis üveg kemény lekvár; a díszítéshez: porcukor vagy csokoládémáz.

1.A tojást, a vajat, a mézet és a cukrot mixerrel simára dolgozzuk, tűzálló edénybe öntjük.
2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és annyi liszttel dolgozzuk ki, hogy könnyen gyúrható/nyújtható legyen.
3. 2 cipót formálunk belőle, lisztezett felületen kinyújtjuk, 1 nagy tepsi hátára téve halvány aranyszínűre sütjük.
4. A grízhez adagonként hozzákavarunk 3 dl tejet. Nagyon hasznos, mert így véletlenül sem csomósodik meg.
5. Hozzákavarjuk a többi tejet, majd állandó kavargatással sűrűre főzzük. Mielőtt levesszük, belefőzzük a cukrot is, míg egészen fel nem olvad.
6. A kihűlt grízt habosra kavarjuk a vajjal. A 2 lapot hosszában kettévágjuk. Az alsóra krémet, a másodikra lekvárt, a harmadikra újra krémet kenünk és befedjük a negyedik lappal.

Megjegyzés: Az utóbbi időben, talán nosztalgiából visszatértem a házi glazúr készítésére, és nem bántam meg. Ehhez 5 dkg vajat, 5 dkg cukrot, 1 evőkanál kakaót és 1 evőkanál tejet felmelegítek, a forrástól számítva addig főzöm, míg habozni kezd, kb. 1 perc. Akkor jó, ha egy evőkanál hátára cseppentve belőle nem folyik el. A sütemény tetejére öntjük és egyenletesen elsimítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése