Hozzávalók a leveshez: 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1
kisebb paszternák, 1 kisebb zeller, kevés olaj, ételízesítő, lestyánlevél
bőven, petrezselyemzöld; a habaráshoz 1 púpos kanál liszt, 1 kos doboz tejföl;
a levesbetéthez: 5 dkg búzadara, 1 tojás, fél mokkáskanálnyi sütőpor, só; a
savanyításhoz: citrom.
A zöldségeket kis kockákra, vagy karikákra vágjuk. A
zsiradékot felmelegítjük - nem forróra, mert megkeseredik a zöldség – és
beletesszük a zöldségeket. Kissé pirítjuk, majd megszórjuk az ételízesítővel, a
leveles zöldségekkel, elkavarjuk, és felöntjük 1,2 liter vízzel. Fedő alatt
lassú tűznél puhulásig főzzük. Míg fő, a tojást a levesbetéthez habosra verjük,
hozzáadjuk a sütőport, kevés sót és a grízt, elkavarjuk, és félretesszük
pihenni. Amikor a zöldségek megfőttek, a lisztet kevés tejföllel elkavarjuk,
hozzáadunk némi leveslét és csomómentesre dolgozzuk. Belekavarjuk a maradék
tejfölt is, és a leveshez adjuk. Felforraljuk, 1-2 percig lassú tűznél hagyjuk
gyöngyözve főni, majd levesszük.
Közben enyhén sós vizet forralunk, hogy megfőzzük a
grízgaluskát. Egy, a forró vízbe mártott kanállal nem túl nagy galuskákat
szaggatunk a vízbe, mert szép nagyra nőnek. A víznek nem szabad forrnia, csak
lassan főnie, különben szétfőhetnek a galuskák. A megfőtt galuskákat a főző
vizében, lefedve hagyjuk tálalásig, majd szűrőkanállal emeljük a leveshez. Tálaláskor
a levest citrommal savanyítjuk, illetve további citromkarikákat kínálunk hozzá.
Megjegyzés: az erdélyi levesek jellegzetes ízüket a
lestyánlevéltől nyerik, ezért ne spóroljunk vele. Természetesen túlzásba sem
szabad vinni, mert az megkeseríti a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése