Erdélyi lestyánleves


Hozzávalók a leveshez: 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 kisebb paszternák, 1 kisebb zeller, kevés olaj, ételízesítő, lestyánlevél bőven, petrezselyemzöld; a habaráshoz 1 púpos kanál liszt, 1 kos doboz tejföl; a levesbetéthez: 5 dkg búzadara, 1 tojás, fél mokkáskanálnyi sütőpor, só; a savanyításhoz: citrom.

A zöldségeket kis kockákra, vagy karikákra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük - nem forróra, mert megkeseredik a zöldség – és beletesszük a zöldségeket. Kissé pirítjuk, majd megszórjuk az ételízesítővel, a leveles zöldségekkel, elkavarjuk, és felöntjük 1,2 liter vízzel. Fedő alatt lassú tűznél puhulásig főzzük. Míg fő, a tojást a levesbetéthez habosra verjük, hozzáadjuk a sütőport, kevés sót és a grízt, elkavarjuk, és félretesszük pihenni. Amikor a zöldségek megfőttek, a lisztet kevés tejföllel elkavarjuk, hozzáadunk némi leveslét és csomómentesre dolgozzuk. Belekavarjuk a maradék tejfölt is, és a leveshez adjuk. Felforraljuk, 1-2 percig lassú tűznél hagyjuk gyöngyözve főni, majd levesszük.

Közben enyhén sós vizet forralunk, hogy megfőzzük a grízgaluskát. Egy, a forró vízbe mártott kanállal nem túl nagy galuskákat szaggatunk a vízbe, mert szép nagyra nőnek. A víznek nem szabad forrnia, csak lassan főnie, különben szétfőhetnek a galuskák. A megfőtt galuskákat a főző vizében, lefedve hagyjuk tálalásig, majd szűrőkanállal emeljük a leveshez. Tálaláskor a levest citrommal savanyítjuk, illetve további citromkarikákat kínálunk hozzá.

Megjegyzés: az erdélyi levesek jellegzetes ízüket a lestyánlevéltől nyerik, ezért ne spóroljunk vele. Természetesen túlzásba sem szabad vinni, mert az megkeseríti a levest. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése