Fokhagymával tűzdelt szárnyasmáj

Gyerekkoromban még szokás volt a libatömés, számos alkalommal néztem végig, ahogy nagymamamám a kötényébe csavarta a libát, és nyomkodta lefelé a torkán a tengerit. Akkor ez volt a normális, mindneki csinálta. Mondjuk nem is nagyon bántuk, mert így a kisült tepertő és libazsíron túl igazi ínyencfalathoz is jutottunk: a lobamájhoz. Ezt nagymamám fokhagymával megtűzdelve, bő zsiradékban sütötte ki, majd szeletekre vágta. Igazi különlegesség volt akkor is, bolti ára pedig gondoskodik róla, hogy ma is az maradjon…

Ezt csak úgy elmeséltem, mert az alábbi recept csirkemájból készült. Édesanyám, miután kiköltözött vidékre, sok csirkét tartott, melyek, ha elérték a megfelelő kort, tízesével kerülteklevágásra. Ilyenkor az aznapi munkánk eredménye a tíz csirke mája volt, amit a nagyitól eltanult módon tűzdeltünk és sütöttünk. Ilyenkor kisütöttük a csirkék zsírját is, így lett szárnyas zsírunk és tepertő, ami melegen szintén nagyon finom falat, nyáron paradicsommal, télen hagymával. Ezzel és a csirkemájjal meg is volt a család számára a vacsora. Manapság már nem vágunk tíz csirkét egyszerre, de azért néha veszek bolti májat és elkészítem. Megfigyeltem, hogy ezeknek jobban kiszárad a májuk, így nem árt figyelni rájuk sülés közben. 

Itt megmutatom, hogy készült a libamáj, zsír és tepertő, itt pedig csirkéből/tyúkból. 




Hozzávalók: 60 dkg máj, 1 fej fokhagyma, só, bors, zsír, vagy olaj.

Elkészítése: A májakat megmossuk, a nedvességet felitatjuk róla. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A májba éles késsel beleszurkálunk, beledugjuk fokhagyma szeleteket, kicsit megnyomjuk, hogy jó mélyre kerüljenek. Bő zsiradékot forrósítunk, a májakat a fokhagymás részükkel lefelé belerakjuk. Gyorsan kell dolgoznunk, mert csap, vigyáznunk kell, meg ne sérüljünk. Azonnal lefedjük, 3-5 percig sütjük, nem túl erős tűzön. Az edényünket félrehúzzuk, ha már nem sül olyan erősen, gyors mozdulatokkal megfordítjuk a májakat, újra lefedjük, és visszatesszük sülni. Amikor úgy gondoljuk, hogy átsült, egyet kiveszünk, kettévágjuk, ha kész, kiszedjük a többit is. Azonnal megszórjuk sóval, borssal. Friss salátával, burgonyapürével, szalmaburgonyával egyaránt finom, de egyszerű finom kenyérrel kínálva is igen ízletes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése