Nagyon szeretem a zöldséges leveseket, a saláta pedig az egyik kedvenc alapanyagom. Sokféle formában készítem levesnek. Az alábbi leírását egy cigány receptgyűjteményben láttam. Nem tudom mennyire tényleg az, de nagyon finom, kellemesen selymes, ízletes, igazi kis lélekmelengető.
Hozzávalók: 4 tojás, 1 fej saláta, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 4 nagykanál tejföl, 1 nagy kanál liszt, ételízesítő, zsiradék.
Elkészítése: A salátát megmossuk, csepegtetjük. A hagymát
apró kockákra vágjuk, a zsiradékban aranysárgára dinszteljük, hozzáadjuk a zöldséghámozóval
vékony csíkokra vágott sárgarépát, kis ideig kavargatjuk, beleadjuk az apróra
vágott salátát, addig kavargatjuk, míg kissé összeesik, megszórjuk
ételízesítővel, felengedjük vízzel. Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük, a
tűzről lehúzzuk. Beleütjük a tojásokat, körülbelül fél percig pihenni hagyjuk,
majd nagyon lassú tűzre téve addig főzzük, míg a tojások megfőnek. Annyi vízzel
pótoljuk, amilyen sűrűre szeretnénk, felforraljuk, közben a tejfölt a liszttel
csomómentesen elkavarjuk, kevés leves levet adva hozzá eldolgozzuk, majd a
leveshez öntve felforraljuk. A tüzet kioltva alóla, tíz perc után kínáljuk.
Megjegyzés: Készíthetjük húsos (leginkább csirke illik
hozzá) változatban is, akár csirkemellel, akár csontos részekkel. Ekkor a
felengedett, sárgarépás-petrezselymes leveshez adjuk a húst, együtt főzzük
puhára. A saláta miatt különösebb fűszerezést nem igényel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése