Háztető sütemény lépéstől-lépésre



Fiatal lányként ettem először háztető süteményt, amikor egyik ismerősünk kínált vele húsvétkor. Óriási élmény, és igen nagy kedvenc lett, utána számtalanszor elkészítettük, minden nagyobb ünnep tuti befutójaként. Aztán ahogy mindent, egyszer ezt is meguntuk, és el is felejtettem mindaddig, míg valahonnan nemrégiben eszembe jutott. Elkészítettem, és abban reménykedtem, hogy az én gyerekeim is jó ízzel fogyasztják majd, és így lett! Nosztalgiázni vágyók, illetve új rajongók számára lépésről lépésre mutatom be, mert picit macerás. Nem is az előkészítés és a sütés, inkább az összeállítása, pontosabban az a kényes pont, amikor a felhalmozott krémre rá kell illeszteni a „tetőt”. Picit remeg, picit instabil, de egy kicsi türelemmel sikerülni fog!


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1 tojás; 10 dkg margarin, 4 evőkanál tej; 60 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, fél tasak sütőpor; 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej; a krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 8 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj, vagy margarin, porcukor; a bevonáshoz: 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál olaj.


1.            A cukrot a mézet és a tojást habosra verjük. Beledolgozzuk a margarint,majd a tejet, a lisztet és a sütőporokat. Összegyúrjuk.


2.            A tésztát ketté vesszük, az egyik felét úgy hagyjuk, a másikba belegyúrunk 1 evőkanál kakaót, é 1 evőkanál tejet.



3.            A sima tésztát két részre vágjuk, cipót formázunk belőle, lisztes felületen elnyújtjuk, tepsi hátán kb. 10 parc alatt megsütjük.


4.            A másik felébe beledolgozzuk a kakaót és a lisztet, 12 egyforma darabba vágjuk, rudakat sodrunk belőle és megsütjük.



5.            A krémhez a pudingot, a cukrokat és a tejet lassú tűzön a pudingnál valamivel vastagabbra főzzük, kihűtjük.


6.            Habosra kavarjuk a vajja, vagy a margarinnal, ha szükségestovábbi porukorral édesítjük.


7.            A sima lapokat háromba részre vágjuk úgy, hogy a középső rész kicsivel szélesebb legyen (1-2 cm.)


8.            A krémet két részre vesszük. AZ első adagból kenünk a középső lapra,majd ráhelyezzünk  3 kakaós rudat.


9.            Erre újabb sor krém kerül, ezúttal már keskenyebben, ráhelyezünk két kakós rudat.


10.          Újabb sor krém, majd az utolsó rúd következik. Az egészet bevonjuk kívülről is krémmel, majd két oldalról ráhajtjuk a két szélső tésztát, kissé rányomkodjuk.


11.          Megformázzuk, a kilógó széleket óvatosan levágjuk, majd a hiányos részeket is kitültjük krémmel, ha esetleg megmaradt valamennyi.


12.          A bevonáshoz valókat összemelegítjük, bevonjuk vele a süteményt.Másnapig hűvös helyen pihentessük, míg szépen összeáll.


Megjegyzés: Vigyázzunk, ne süssük túl a lapokat, mert megkeményednek. Amikor enyhe színt kapnak kész.


1 megjegyzés:

  1. Nem ettem ilyen sütit gyerek korom óta.... :/ :/ Most nagyon megkívántam. :D

    VálaszTörlés