Húsvéti hidegtál


Szeretem a praktikus és egyszerű dolgokat, és szeretem a pénztárcabarát finomságokat. Az alábbi receptek látványosak, ízletesek, csábítóak, és garantálom, hogy az alapanyagok árához képest mindegyik kiadós. 
Természetesen nem csak húsvétkor :)

Házi felvágottak, szezámmagos csirkemell falatok, eszméletlenül egyszerű, de nagyszerű sajtgolyó. Kell-e ennél csábítóbb?


Kolbásszal töltött felvágott - ami nem karaj! 

Hozzávalók 1 rúdhoz: 40 dkg darált hús, 20 dkg házi jellegű füstölt kolbász, 3 evőkanál fehérbor, 3 evőkanál apróra vágott piros színű paprika (mélyhűtött is jó), 1 kicsi vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, majoránna, zsiradék.

Nem csak húsvétra. Uzsonnára, kirándulni - szeretni fogják!
Elkészítése: A darált húst késes aprítóban, kisebb adagokban fehéredésig dolgozzuk, az utolsó adaghoz hozzáadjuk a felvágott hagymákat, és a fehérbort is. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, alaposan átgyúrjuk, legvégén beledolgozzuk az apró kockákra vágott paprikát is.
3-4 lap alufóliát tépünk, egymásra fektetjük. A legfelsőt bekenjük zsiradékkal. A hús felét a kolbász hosszának megfelelő hosszúságban kb. 3-4 ujjnyi vastagon kirakjuk. Belenyomjuk a kolbászt, ráhalmozzuk a maradék húst. A fóliával szorosan feltekerjük, majd a két végét ellentétes irányba csavarva addig szorítjuk, míg jól összeálló, kemény henger lesz belőle. Előmelegített sütőben 1 órán át sütjük, kivéve az alufóliát felvágjuk, és óvatosan le is szedjük róla.
Megjegyzés: Gyönyörűen szeletelhető, hűtőben sokáig eláll. A kolbász héját felhasználás előtt ne szedjük le, és törölgessük szárazra, különben nem tapad rá szépen a hús.

Sajtgolyó

Hozzávalók: 30 dkg lágyabb, nem túl karakteres ízű sajt, 3 közepes tojás, 3 evőkanál liszt, só, bors, csipet szerecsendió reszelék, zsiradék.
Először pár éve készítettem a fiam születésnapjára. Akkora sikere volt, amire nem
is számítottam. Azóta mindig ott van a vendégfogadó asztalon,
töretlen sikerrel :)
Elkészítése: A sajtot lereszeljük, eldolgozzuk a tojásokkal és a liszttel. Jól összeálló, inkább kemény, mint lágy masszát kell kapnunk, amiből vizes kézzel apró golyókat formálunk, amiket felhevített, bő zsiradékban kisütünk. Papírszalvétára szedve hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Nagyon finom, már melegen rájár a család, úgyhogy érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, ha vendégeket várunk. 10 dkg sajthoz 1 tojás és 1 evőkanál liszt jár, így könnyű kiszámítani. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert az sokat elvesz az értékéből, épp csak aranyszínűnek kell lenni. Ne süssük túl erős tűzön, mert akkor keserű lesz.

Tejfölbundás csirkemell – chilisen

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg csirkemell, 3 kisebb tojás, 2 evőkanál tejföl, 2 púpozott evőkanál liszt, só, bors, csirkefűszer (chilis, vagy sima), kenyérmorzsa, szezámmag, zsiradék.

Gyerekek és tinik első számú kedvence, de azok is örülni fognak neki, akik
nem nagy hívei a disznóhúsnak.
Elkészítése: A csirkemelleket előbb ujjnyi szeletekre, majd szintén ujjnyi csíkokra vágjuk. A bundázáshoz a tojást, a tejföllel simára kavarjuk, beledolgozzuk a lisztet, sóval, csirkefűszerrel és borssal fűszerezzük. A csirkemellcsíkokat először lisztbe forgatjuk, aztán a tojásos keverékbe mártjuk, végül megforgatjuk a jó sok szezámmaggal elkavart morzsában. Bő, forró zsiradékban kisütjük, papírtörlőre szedjük.

Megjegyzés: Természetesen a chili elhagyható belőle.

Csirkesonka

Hozzávalók 1 rúdhoz: 3 nagyobb egész csirkecomb, só, bors, csipet őrölt kömény, zsiradék.
Ez aztán igazán olcsó, hiszen a csirkecomb nem egy drága
alapanyag, viszont nagyon finom. Próbálják ki bátran!
Elkészítése: A combokról lefejtjük a bőrt és kicsontozzuk. A húsokról levágjuk a zsíros részeket, majd kb. 3-4 cm. darabokra vágjuk. Fűszerezzük, jól összekavarjuk. Zsiradékkal jól megkent alufóliára halmozzuk, körülbelül 25-30 cm. hosszan (attól függ, milyen vastagra szeretnénk), felcsavarjuk, majd az alufólia két végét egymással ellentétesen addig csavargatjuk, amíg már nem lágy, így érezhető, hogy a húsok összetömörültek. Előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Kivéve óvatosan kicsomagoljuk, az alufóliát leszedjük róla. Kihűlve nagyon szépen szeletelhető.
Megjegyzés: Ízlés szerint bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése