Igen, szeretjük a kolbászt. A gyerekkor egyik kedvenc emlékei közé tartoznak azok a disznótorok, amikor még a teljes család összegyűlt nagymamámnál. Akkoriban még volt hó, mi gyerekek egész nap a kert végén szánkáztunk, míg a felnőttek feldolgozták az egész évben nevelgetett disznót. Este aztán számomra két fénypontja volt az estnek, az egyik a frissen sült hurka, a másik a kolbász, jókedvű, nevetgélő emberek között. A gyerekeknek külön kis asztalkát csinált drága nagyapám, ez mindig előkerült családi eseményeken. Istenem, de szép is volt, hová tűntek úgy el az évek?
A kolbász azonban már akkor sem volt könnyű. A fokhagyma, a fűszerek és a színhús könnyen megfeküdte a gyomrunkat, és ez az érzés valahogy megmaradt bennem. Ezért kifejezetten hálás vagyok annak a két kolbászreceptnek, amit pár éve próbáltam ki először, és azóta stabil helyet foglal el a kedvenceink között. Az egyik a német káposztás kolbász, a másik pedig az örök kedvencem, a top, a legjobb: a krumplis kolbász. Jó, bevallom, amikor elsőre hallottam róla, azért csodálkoztam én is. De elkészült, és teljesen lenyűgözött. Nem csak takarékos - ami miatt máris imádom - de nagyon finom. A bőre ropogósra sül, szaftos, ízletes, és senki, de senki meg nem mondaná, hogy csaltunk, és a teljes mennyiség egynegyedét krumplira cseréltük. Ezért is szeretem annyira a sváb konyhát, nagyon, de nagyon tudnak takarékosan finomat klészíteni.
Nagyon ajánlom, télen-nyáron, sütőben, grillen, serpenyőben. Nagyon finom, kiadós, és csak úgy csúszik utána egy finom sör, úgyhogy a férfiak is szeretik majd, még ha elsőre elnevetgélnek azon, hogy krumplis. Ígérem, nem bánják meg, ha kipróbálják :)
Füstölésre nem alkalmas, de nagyobb mennyiséget készítve adagonként jól fagyasztható. |
Hozzávalók: 3 rész kolbásznak való
hús, 1 rész friss megtisztított krumpli, (4 személyre: 75 dkg hús
és 25 dkg krumpli), 10 dkg fehér szalonna, só, pirospaprika, őrölt
bors és kömény, majoránna, csípős paprika (darálva – vagy
csili); sertésbél.
A krumplit enyhén sós vízben
megfőzzük, azonnal leszűrjük, forrón áttörjük, kihűtjük. Mielőtt a
húshoz kavarjuk, még egyszer összetörjük, alaposan
elkavarjuk a darált hússal, szalonnával, pirospaprikával, sóval,
borssal, őrölt köménnyel majoránnával és darált, szárított
csípős paprikával, vagy csilivel fűszerezzük. Bélbe töltjük.
Megjegyzés: Friss fogyasztásra való,
grillezve, vagy sütőbe téve tepsiben, 160 fokon pici vizet öntve
alá süssük ropogósra, közben egyszer-kétszer fordítsuk meg,
hogy mindkét oldala szép pirosra süljön.
A krumplis kolbászba, még kell valami (krecl) amitől igazi sváb étel lészen, és füstölve is igen finom.
VálaszTörlés