Egyszerű kenyér húsvét reggelre


Bár egyszerűbb megvenni, elkészíteni mindenképp jobb érzés a húsvéti reggelihez való kenyeret. Nem kell tőle félni, ha pár dologra odafigyelünk, ízletes és nagyon finom kenyeret kapunk. Én ezúttal mazsola nélkül készítettem, de aki úgy szereti, adhat a tésztához félmaréknyit, azzal is nagyon finom.



Hozzávalók (2 darabhoz): 1 kg finomliszt, 5 dl tej, 4 tojás+1 a kenéshez, 2 tasak szárított élesztő, 2,5 dl olaj, 3-4 evőkanál cukor (attól függően, mennyire szeretjük édesen a kenyeret), fél mokkáskanálnyi só, 1 biocitrom héja; a szóráshoz: mák, szezámmag.
Elkészítése: Az élesztőport elkavarjuk 1 evőkanál cukorral, és 1 kiskanál liszttel, ráöntünk 1,5 dl. langyos tejet, felfuttatjuk. A liszthez öntjük, elkezdjük dagasztani. Egyenként beledolgozzuk a 4 tojást, majd az olajat és a sót. Rugalmas, lágy tésztát kapunk. Duplájára kelesztjük. Enyhén lisztes felületen kettévágjuk, óvatosan, hogy ne törjük nagyon a tésztát két rudat sodrunk, lehetőleg minél kevesebb lisztet használva. A két rudat megsodorva, zsírral előre kikent formába emeljük, eligazgatjuk, hogy szép egyenletes legyen. Szépen megkelesztjük. Fontos, hogy huzatmentes és kellemesen langyos helyen kelesszük, különben a tészta nem jön fel szépen.  A tojást felverjük, lekenegetjük a tésztát óvatosan, ne nyomjuk meg. Megszórjuk szezámmaggal és mákkal. Előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.  

Megjegyzés: Mindenképpen finom, 000 lisztet használjunk! Sütés közben egy hőálló, kisebb edénybe tegyünk vizet a sütő aljára, hogy puha maradjon a tésztánk. Miután kivettük, a tetejét csapkodjuk be 1 pici cukorral, kevés citromlé és 2 evőkanál víz keverékével (a cukrot olvasszuk fel a felforrósított vízben), így sokkal finomabb lesz a héja. Takarjuk le, majd amikor langyosra hűlt, fordítsuk ki a formából, és letakarva hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése