Húsvéti torta a minimalizmus jegyében


A meztelen torták először az amerikai menyasszonyok esküvőinek fényét emelték, sima tejszínes vagy vajas krémmel, a piskótánál valamivel tömörebb vajas tésztával, majd elkezdte világmeghódító útját. Az egyre egészségtudatosabb emberek szívesen veszik a színes cukormázak helyett gazdag töltelékkel kínált, sokszor friss gyümölccsel, valamint élő virágokkal, növényekkel díszített finomságokat, amit lehetőleg natúr közegben, faszeleteken tálalnak fel.

Könnyen elkészül, nem kell sok időt fordítani a díszítésére, mégis látványos, és nem utolsó sorban finom desszert. Annak ellenére, hogy vaj van a tésztájában könnyű desszert. A töltelékbe ezúttal nem tettem semmilyen pluszt, de kedvünk szerint narancshéjjal, vaníliával ízesíthetjük, de akár a tejszínes krém mellé kedvenc vaníliás, vagy gyümölcsös krémünket is használhatjuk. Amint friss gyümölcs is kerül, mindenképpen próbáljuk ki azzal is!


Hozzávalók 1 normál méretű tortához, a tésztákhoz: 6 dkg vaj, 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 6 dkg fehér csokoládé, pici só; a töltelékhez: 3-4 dl tejszín (attól függ, mennyire krémesre szeretjük), 1 doboz mascarpone, 1-2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor; a díszítéshez: kekszmassza, fondant bevonat.

Elkészítése: A vajat kissé felolvasztjuk, kihűtjük. A fehér csokoládét is felolvasztjuk, hűlni tesszük, néha összekavarjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük 3 evőkanál cukorral. A tojások sárgáját a többi cukorral habosra verjük, 2-3 adagban beledolgozzuk a vajat, majd a fehér csokoládét. A robotgépet félretesszük, fakanállal, váltakozva belekavarjuk a lisztet és a tojásfehérjét. Három egyenlő részre osztjuk, zsiradékkal alaposan kikent, liszttel megszórt formába simítva egyenként kisütjük, kihűtjük.



A töltelékhez a tejszínt a vaníliás cukorral keményre verjük, kanalanként hozzádolgozzuk a mascarponét. Megtöltjük a tortát, amit 2-3 órán át hűtőben érlelünk.
A képen látható húsvéti tojásokat kekszgolyó masszájából készítettem, amit színezett fondanttal vontam be. A masszát kissé keményebbre hagytam, mint máskor és kihagytam a kakaót. Tojás formára alakítottam, és óvatosan bevontam, az illesztésekkel alul helyeztem a tortára, közvetlenül a tálalás előtt.

Megjegyzés: A meztelen tortáknál kifejezetten fontos, hogy a lapok egyforma nagyságúak legyenek, ám az túl sok időbe kerül, hogy mindegyiket külön-külön kavarjuk ki, ráadásul nem is biztos, hogy így sikerülne azonos magasságúra sütni. Sokkal jobb megoldás, ha a teljes mennyiséget egyszerre kavarjuk ki, majd pontos mérleg segítségével egyenlő adagokra osztjuk. Ehhez használjunk 3 egyforma súlyú tányért, amibe egyenlően elosztogatjuk a masszát.
A sütő ne legyen túl forró. Mivel bevonat nincs a torán, semmi sem takarja az el az esetleges égéseket, így fontos, hogy a tésztának mind az alja, mint a széle szép színű és minőségű legyen. Ha lassabban sütjük, nem kell félnünk tőle, hogy a szélek megégnek, mielőtt a közepe átsül.
Tipp: ha a tészta kifordítása közben mégis odaragad egy kis tészta, a formát mielőtt az újabb adag masszát beletesszük mossuk ki és töröljük szárazra, zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg liszttel. Ellenkező esetben az új adag tészta bizonyosan odasül majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése