Mesélő receptek: Pethes-leves

 Levest neveztek el a színészről

 Pethes Imre 1864. december 18-án született Jászárokszálláson. Kiváló drámai színész, színrendező, akadémiai tanár volt, a természetes játék híve. Ady Endre köztudottan szigorú megítélésekkel viseltetett a színjátszást illetően, de Pethes játékát számos alkalommal magasztalta. Ő volt az egyik legtöbb Shakespeare-t játszó színész, Pethes Sándor (1899-1981) színházi és filmes színész édesapja. A színház mellett nagy híve volt a finom ételeknek is, olyannyira, hogy saját levese volt, mely csak halála után vált ismertté, azt követően, hogy receptjét fiától elkérve, felkerült a New York kávéház étlapjára. Fia visszaemlékezéseiben elmesélte, hogy apja nagy kedvence volt a szalvétatészta, amivel a pecsenyék szaftját örömmel mártogatta, a levesben főtt marhához viszont zsemleszószt készített, tejbe áztatott zsemléből, hagymával, köménymaggal. Saját levese marhahúsból, velős csontból készül, pirítóssal, cérnametélttel.

Pethes Imre 1924. október 24-én játszott utoljára, pár héttel később, november 24-én elhunyt.

Pethes-leves – Gundel Károly által átdolgozott recept

Hozzávalók: 1,1 kg marhafartő (vagy más, levesbe való marhahús), 1,5 kg velős csont, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér), 8 dkg zeller, 6-6 dkg karalábé, kelkáposzta és vöröshagyma, só, 1 szelet gyömbér; a tálaláshoz: cérnametélt ízlés szerint.

 


Elkészítése: A húst és a csontokat 2 liter hideg vízben felkészítjük, ha felfőtt, takaréklángon elkezdjük főzni, épp, hogy gyöngyözzön, közben a habját leszedegetjük, sózzuk. Amikor a hús kezd puhulni, belerakjuk a hasábokra vágott zöldséget, a hagymát egészben, a szeletekre vágott zellert és karalábét, meg a gyömbért. Az egészet puhulásig főzzük. Ízlés szerinti kifőtt cérnametélttel kínáljuk.

 

Tipp: A felvágott velőscsontokat a velőnél jól dörzsöljük be sóval, így a velő nem fog kifőni. A leves sózásánál vegyük figyelembe ezt a sómennyiséget is.

 

Megjegyzés: Az eredeti receptben 3 dl paradicsomsűrítmény is szerepel, amit a zöldségekkel egyszerre kell az ételhez adni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése