Levest neveztek el a színészről
Pethes Imre 1924. október 24-én játszott utoljára, pár héttel később, november 24-én elhunyt.
Pethes-leves – Gundel Károly által átdolgozott recept
Hozzávalók: 1,1 kg marhafartő
(vagy más, levesbe való marhahús), 1,5 kg velős csont, 30 dkg vegyes zöldség
(sárgarépa, petrezselyemgyökér), 8 dkg zeller, 6-6 dkg karalábé, kelkáposzta és
vöröshagyma, só, 1 szelet gyömbér; a tálaláshoz: cérnametélt ízlés szerint.
Elkészítése: A húst és a
csontokat 2 liter hideg vízben felkészítjük, ha felfőtt, takaréklángon
elkezdjük főzni, épp, hogy gyöngyözzön, közben a habját leszedegetjük, sózzuk.
Amikor a hús kezd puhulni, belerakjuk a hasábokra vágott zöldséget, a hagymát
egészben, a szeletekre vágott zellert és karalábét, meg a gyömbért. Az egészet
puhulásig főzzük. Ízlés szerinti kifőtt cérnametélttel kínáljuk.
Tipp: A felvágott
velőscsontokat a velőnél jól dörzsöljük be sóval, így a velő nem fog kifőni. A
leves sózásánál vegyük figyelembe ezt a sómennyiséget is.
Megjegyzés: Az eredeti
receptben 3 dl paradicsomsűrítmény is szerepel, amit a zöldségekkel egyszerre
kell az ételhez adni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése