Grillázsszelet
24-26 szelethez, kb. 30x40-es tepsi,
Hozzávalók, a tésztához: 35 dkg finomliszt, 10 dkg cukor,
1-1 púpozott evőkanál zsír és margarin, 2 kicsi tojás, 2 evőkanál kakaó, 1
csapott mokkáskanál szódabikarbóna, csipet só, 0,5 dl tej; a krémhez: 15 dkg
cukor, 5+1 dl tej, 2 tasak vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj/margarin; a tetejére:
5 dkg cukor, 5 dkg darabos dió.
Elkészítése: Először megfőzzük a krémet. A cukrot karamellizáljuk, óvatosan ráöntjük a tejet, és teljesen felolvasztjuk. Lassan hozzácsorgatjuk az 1 dl tejben simára kavart pudingport, és sűrűre főzzük (nagyon hamar elkészül). Félrehúzzuk, időnként átkavarjuk, kihűtjük. A grillázshoz az 5 dkg cukrot karamellizáljuk, hozzászórjuk a kis darabokra vágott diót, összekavarjuk, és olajjal lekent sütőpapírra borítjuk, hűtjük.
A tésztához 160 fokon bekapcsoljuk a sütőt. A vajat a
cukorral és a tojásokkal kidolgozzuk, kanalanként hozzádolgozzuk a lisztet, a
zsiradékokat, a szódabikarbónát és a kakaót, végül a tejet (viszonylag lágy
tésztát kapunk). Lisztezett felületen két egyforma cipót formálunk belőle, és
szintén lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk. Könnyen szakad, óvatosan
bánjunk vele. Célravezető lazán feltekerni a nyújtófára, és azzal az
előkészített, sütőpapíros tepsibe tenni. Sütőbe téve 5-6 perc alatt elkészül, figyeljünk
rá, ne süssük túl, mert megkeményedik. Sütőpapírral együtt vegyük ki, és a
munkafelületen hagyjuk kihűlni a lapokat.
A karamellás pudingot a vajjal/margarinnal habosra dolgozzuk,
a grillázst apróra törve késes aprítóban morzsalékosra dolgozzuk.
A kihűlt lapokat egymásra helyezzük, a széleket egyenletesen levágjuk, középen kettévágjuk, így 4 téglalap alakú lapunk lesz. A krémet 4 részre osztjuk, és az egymásra rakott lapok közé, illetve a sütemény tetejére kenjük. Megszórjuk a grillázs morzsalékkal, kissé belenyomkodjuk. Másnapig hűvös helyen hagyjuk érni, jót tesz az ízének, ha időt adunk neki. Szeletekre vágva kínáljuk.
Nagyon finom sütemény.
.jpg)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése