Gombaleves csirkehússal

 

Imádom a gombalevest, minden formában. Ennél az ételnél tejszín helyett készíthetjük tejföllel is, de joghurttal is finom. 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, szárnyaszsír vagy olaj, 50 dkg krumpli, 1-2 babérlevél, 1 teáskanál tárkony, 40 dkg csirkemell (lehet csonttal együtt), vagy csirkehús, 10 dkg tubusos sajt, 1-1,5 dl főzőtejszín, 1 csapott evőkanál liszt, ételízesítő, citrom, vagy ecet, petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, zöldkapor; a tálaláshoz: ízlés szerint csilipaprika, és/vagy fokhagyma+tejföl; só, bors.



Elkészítése: az apróra vágott hagymákat a lereszelt sárgarépával az olajon kicsit megdinszteljük, felengedjük húsleveslével vagy vízzel. Belerakjuk a kockákra vágott krumplit, a babérlevelet, a tárkonyt, és a csirkemellet egészben, és a felvágott gombát. Felengedjük 1,2-1,3 l. leveslével vagy vízzel, ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a felvágott lestyánt, lassú tűzön, fedő alatt készre pároljuk. A húst kivesszük. A krémsajtot és a tejszínt elkavarjuk a liszttel, a leves levével hőkiegyenlítjük, kavargatva visszaöntjük a leveshez. Beleszórjuk a felvágott zöldfűszereket, és amíg a húst kis darabokra tépkedjük, visszatesszük a tűzre. Belerakjuk a húst, együtt felforraljuk. Ecettel vagy citromlével savanyítjuk, forrón, friss kenyérrel igazán remek étel.

Tálaláskor chilipaprikával kínálhatjuk, de nagyon finom lesz kevés zúzott fokhagymával elkevert tejföllel gazdagítva is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése