Egyszer zsidó recepteket készítettünk az Erdélyi Konyhához, akkor került előtérbe ez a különleges levesbetét. Elsőre furcsának tűnt, de igazából nagyon finom lett.
Zsidó húsvétkor, vagyis pészah alatt sokféle étkezési
korlátozás vagy érvényben: tilos kovászos és búzalisztes ételeket fogyasztani. Ez
utóbbira annyira figyelnek, hogy a középkorban minden gabonaféle tiltólistára került, nehogy véletlenül is összekeverje valaki ezeket a
búzával, vagy az őrleményeiket a búzaliszttel. Ennek követkeményeként remek „pótló”
élelmiszerek születtek, az egyik ilyen a „loksn tészta”, ami keményítőből készül.
Többféle ételhez felhasználják, így például csirkehúsleveshez. Nagyon ízletes, egészséges és látványos, a gyerekek bizonyára
elsőre megkedvelik majd.
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál kukoricakeményítő, fél dl
víz; só, olívaolaj; frissen főzött húsleveslé.
Elkészítése: A tojásokat felverjük, a keményítőt a vízzel
simára kavarjuk. Csipet sót adunk hozzá, és csomómentesre kavarjuk a
tojásokkal. Forró, olívaolajjal vékonyan kikent serpenyőbe öntjük, úgy, hogy
minél vékonyabb tésztákat süssünk – olyan lesz, mint a palacsinta. Megfordítva
a másik oldaláról is megsütjük. 8-9 tészta lesz belőle. Szorosan feltekerjük,
és vékonyan felvágjuk. tányérra szedjük, és petrezselyemlevéllel elkavart forró
húslevest merünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése