Gluténmentes levestészta: loksn

 Egyszer zsidó recepteket készítettünk az Erdélyi Konyhához, akkor került előtérbe ez a különleges levesbetét. Elsőre furcsának tűnt, de igazából nagyon finom lett. 

Zsidó húsvétkor, vagyis pészah alatt sokféle étkezési korlátozás vagy érvényben: tilos kovászos és búzalisztes ételeket fogyasztani. Ez utóbbira annyira figyelnek, hogy a középkorban minden gabonaféle tiltólistára került, nehogy véletlenül is összekeverje valaki ezeket a búzával, vagy az őrleményeiket a búzaliszttel. Ennek követkeményeként remek „pótló” élelmiszerek születtek, az egyik ilyen a „loksn tészta”, ami keményítőből készül. Többféle ételhez felhasználják, így például csirkehúsleveshez. Nagyon ízletes, egészséges és látványos, a gyerekek bizonyára elsőre megkedvelik majd.




Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál kukoricakeményítő, fél dl víz; só, olívaolaj; frissen főzött húsleveslé.

Elkészítése: A tojásokat felverjük, a keményítőt a vízzel simára kavarjuk. Csipet sót adunk hozzá, és csomómentesre kavarjuk a tojásokkal. Forró, olívaolajjal vékonyan kikent serpenyőbe öntjük, úgy, hogy minél vékonyabb tésztákat süssünk – olyan lesz, mint a palacsinta. Megfordítva a másik oldaláról is megsütjük. 8-9 tészta lesz belőle. Szorosan feltekerjük, és vékonyan felvágjuk. tányérra szedjük, és petrezselyemlevéllel elkavart forró húslevest merünk rá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése