Egyszerű krumplikrokett vagy puffncs párolt káposztával

Egyszerűen imádom az úgynevezett paraszti ételeket. Egészen biztosan azért, mert drága nagymamám konyhája annak idején pontosan az volt, amit ebbe a kategóriába sorolnak, és úgy hiszem, miatta szerettem meg főzni. Kislányként mindig a keze alatt voltam, de ő olyan türelemmel válaszolt minden kérdésemre, ami miatt mai napig hálás vagyok neki. Igazi vidéki asszony volt, de szeretett főzni, és elképesztően finom kenyereket sütött. Azokat az igazi paraszti, szekérkeréknyi kenyereket, és persze lángosokat, mert már nem bírtuk kivárni, hogy a kenyér megsüljön. 

Egyszerű, takarékos konyhát vitt, és ez meghatározta az én hozzállásomat is. Hiszem és vallom, hogy ezek az ételek tele vannak élettel és ízekkel, és hogy a hagyományos magyar konyha elképesztően sokoldalú, és amennyire egyszerű, annyira finom és változatos is. 

Az alábbi recept bár nem hagyományos, mégis valahova ebbe a kategóriába sorolnám a hozzávalók miatt. Egyszerű, és valójában elsőre meg sem mozgatja a fantáziát, mégis egy remek étel, a krumplipuffancs elképesztően jól illik a káposztával. Ha máskor nem, böjtidőben érdemes kipróbálni. 



Hozzávalók 4 személyre a kroketthez: 60 dkg krumpli, 3 tojás, 15 dkg liszt, őrölt szerecsendió; a párolt káposztához: 1 kicsi fej friss, laza szerkezetű káposzta, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál ecet, esetleg őrölt kömény; só, bors, olaj.

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágva, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és azonnal áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a káposztát vékonyra vágjuk, olajon, csendes tűzön, fedő alatt, enyhén sózva dinsztelni kezdjük. Időnként átkavarjuk, ha túl száraz, még kevés zsiradékot adunk hozzá. A kihűlt krumplit sózzuk, borsozzuk, és simára kavarjuk a tojásokkal. Vizes kézzel henger formákat formázunk belőlük, és bő, forró olajban minden oldalukról szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A megpuhult káposztához kavarjuk a cukrot, és addig kavargatjuk, míg teljesen elolvad.  Beleöntjük az ecetet (ízlés szerint), azzal már csak addig sütjük erősebb tűzön, míg az ecet erős illata elszáll. Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítünk, és levesszük. Ha őrölt köményt is használunk, azt az ecettel egyszerre adjuk hozzá.

Érdekesség: mi is az a krokett?

Eredetileg bundázott formában készülő krumplis étel, leginkább köretként kínálva, azonban sokszor készül sima morzsába forgatva, vagy egyszerűen csak kisütve is. Idővel más alapanyagokból is elkészült, így tojásból vagy gombából, és más formában is elkészítették, így pogácsának, vagy golyó alakúnak is.

Jó tudni: A krumplit azért jobb nagyobb darabokban főni, mert ha túl kicsibe vágjuk kevésbé őrzi meg a krumpli ízét, kissé „vízízű” lesz.

  • ·       Újburgonyából nem lehet elkészíteni, mert annak magas a víztartalma, így ellágyítja a tésztát. A közepes keményítőtartalmú krumpli a legideálisabb az elkészítéséhez, mert az már nem fő szét, nem lágyul, de nem is túl kemény.  Ezek leginkább a piros színű krumplik.
  • ·       A párolt káposztának a szép zöldes, laza szerkezetű fejek felelnek meg, mivel ezek nem túl kemények, és az ízük is finomabb.
  • ·       Nem szabad túl erős tűzre tenni, mivel azon inkább sül, mint párolódik, hamar megéghet az alja. Ezért fedő alatt készítsük, így a saját gőzében, lassú tűznék tökéletesen puhára párolódik majd. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése