Csípős, pácolt csirkecombok tárkonyos mártással

Sajnos sokan nem szeretik a puliszkát, pedig nem csak finom, de egészséges is. Sok nemzet konyhájában talált előkelő helyre, régebben azért, mert nagyon olcsó volt, így rásütötték, hogy a szegények eledele. Ez a megbélyegzés ma is sokfelé él még sajnos, magam is sokszor hallottam már, hogy "egyék a disznók, azoknak való a tengeri".  Szerencsére azért vannak kivételek is, egyre több étterem veszi fel a menüjére, és mivel mára kiderült, mennyire egészséges, otthon is sokan elkészítik. 

Érdekesség, hogy a román hagyományokban a mézes puliszka nem étel, hanem gyógyszer. Meleg pakolásként a hasi- és izomgörcsöket, reumás- és májfájdalmakat csillapít (az érintett területre kenve). Megfázáskor, mandulagyulladáskor is melegen kell fogyasztani. Krónikus fekélyek, gyomorhurut és nem múló gyomorsav esetén szintén segít, és jó hatással van a pajzsmirigyre is. 

A mézes puliszka recepte: forraljunk fel 60 milliliter vizet, főzzünk meg benne 1 evőkanál finom kukoricadarát (1 perc). Kicsit hűtjük, de még melegen belekavarunk 1 evőkanál mézet. Reggel, éhgyomorra, melegen kell elfogyasztani, a román népi módszer szerint addig, amíg egy kis üveg (40 dkg) méz elfogy. 

Fontos: ez idő alatt nem szabad alkoholt és savas ételeket fogyasztani. 

Nem utolsó sorban köretként is nagyon finom. A balkáni-, főleg a román konyhában töltött káposztával együtt kínálják, de nagyon jó különféle szószos húsok mellé is. Tölthetjük, rakhatjuk, és még egyszerű karamellizált hagymával is fogyaszthatjuk. Nagyon jól illik hozzá a sós túró, a kolbász ism vagy bármilyen mártásos hús. Mi több, lustább estéken egyszerűen megcukrozva, hideg tejjel felöntve is igazán finom. Ez esetben keményre főzzük a puliszkát, hogy a tejjel ne keveredjen el.



Hozzávalók: 4 egész csirkecomb; a páchoz: 1 evőkanál csípős csirkefűszer, só, bors, 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj; a puliszkához: 25 dkg kukoricadara, kb. 1,2 l. víz, só, 2 evőkanál vaj; a szószhoz: 2 közepes vöröshagyma, 1 dl tejföl, tej, tárkony, só.

Elkészítése: A csirkecombokat előző este megmossuk, megtörölgetjük. A páchoz valókat összekavarjuk, a zacskóba, vagy dobozba tesszük, alaposan bekenegetjük, másnapig hűtőbe tesszük. Másnap a pác nagyját lekapargatva róla, olajon minden oldalukat átsütjük, majd pici vizet téve alá, fedő alatt megpároljuk, a végén zsírjára sütjük. Kiszedjük, melegen tartjuk. A helyére szórjuk az apróra vágott hagymát (ha szükséges még adunk hozzá zsiradékot), szép aranyszínűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a csirkehúsról megmaradt pácot, a tárkonyt, pici vizet öntve alá, pár perc alatt összesütjük. A tejfölt kikavarjuk a liszttel, és a szószra öntjük. Kavargatva összefőzzük, utána ízesítünk, és ha túl sűrű, tejjel még hígítjuk. Közben a puliszkát is megfőzzük, a vajjal kikavarjuk, forrón, a hússal és a szósszal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése