Olívabogyós gyökérkenyér

Hozzávalók 2 db. egyenként kb. 30-35 dkg-os kenyérhez: 2,5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál liszt, 1,5 dl langyos víz; 40 dkg finomliszt, kb. 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 5 db olajbogyó; a szóráshoz: magvak. 



Elkészítése: Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral és a liszttel elkavarjuk, ráöntjük a langyos vizet, és felfuttatjuk. Hozzászórjuk a lisztet, és annyi langyos vízzel dolgozzuk el, hogy kellemes, rugalmas, de  nem kemény, és nem is lágy tésztát kapjunk. Amikor már szép sima, hozzászórjuk a sót, és a kis kockákra vágott olajbogyót, még pár percig dolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. Lisztezett munkafelületre borítjuk, 2 részre vágjuk, egyenként cipót formázunk belőlük, és anélkül, hogy erősen megnyomnánk, hosszúkásra formázzuk, majd párszor megcsavarjuk. Előkészített sütőlemezre helyezzük, a tetejét kevés vízzel megkenjük, megszórjuk a magvakkal, és újra megkelesztjük. A sütőt 250 fokon előmelegítjük, (ha nincs gőzölős sütőnk) az aljába tűzálló edénybe vizet teszünk, hogy gőzt képezzen. Mielőtt betesszük, a kenyereket még megspricceljük vízzel, megszórjuk kevés liszttel, betéve a sütőt visszaállítjuk 200 fokra. Kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Kivéve letakarva hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése