Lusta kenyér

Hozzávalók 1 db. kb. 1 kg-os kenyérhez: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, langyos víz, 1 kiskanál só.


Elkészítése: az élesztőt a cukorral és 1,5 dl langyos vízzel szokásos módon felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és annyi langyos vízzel kavarjuk ki (kb. 3-3,5 dl) hogy sűrűbb galuskatésztaszerű tésztát kapjunk. A végén belekavarjuk a sót, alaposan eldolgozzuk, letakarva megkelesztjük. Egy tűzálló edényt veszünk, kibéleljük sütőpapírral, az alját olajjal megkenjük, megszórjuk liszttel. Beleborítjuk a tésztát, és egy szilikon spatulával a szélein alányúlva, a tésztát alulról a közepe felé „húzzuk”. Azért így, mert a tészta túl lágy, hogy átgyúrjuk, de a levegőztetés jót tesz neki. Ezután megszórjuk kevés liszttel és letakarva újrakelesztjük. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk (a sütő aljába tegyünk vizet egy edényben), a hőfokot azonnal visszavesszük 220 fokra, és 50-60 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése