Erdélyi fokhagymás abált szalonna


Az a tipikus étel, amit senki sem szeret, mert erős fokhagyma illatú, mégis mindenki örömmel fogyaszt. Készítsünk belőle kevés adagokat, így nem kell napokig azon aggódnunk, hogy a fokhagyma szaga átjárja a lakást és a hűtőt. Nagy segítség, ha egyszer használatos műanyag dobozban tároljuk, mert az intenzív illat beissza magát a tároló edénybe, ezt pedig egy egyszerű mozdulattal kidobhatjuk, ha már elfogyott a szalonna. Ügyeljünk, hogy mindig alaposan zárjuk le mielőtt hűtőbe tesszük!

Hozzávalók: Kb. két tenyérnyi, húsos szalonna, 6-8 babérlevél, 1-2 kanál szemes bors, só; a bevonathoz: 1 nagyobb fej fokhagyma, só, pirospaprika
Elkészítése:


1.       A szalonnát a fűszerekkel megszórt, sózott vízben feltesszük főni.


2.       Amikor a bőre is megpuhult, a vízből kivesszük, lecsepegtetjük, kihűtjük.


3.       A fokhagymát megtisztítva áttörjük.


4.       Annyi vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főni, picit sózzuk. Tanács: a fedő, amivel lezárjuk alaposan szigeteljen, különben az egész lakás fokhagymaszagú lesz.


5.       A kész fokhagymával siessünk szabad levegőre, erkélyre, teraszra. Kavarjuk el a pirospaprikával.



6.       A szalonnát is vigyük ki a teraszra, majd kenegessük be a fokhagymás szósszal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése