Mákos kürt

Hozzávalók (2 közepes tepsinyi adaghoz): 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tasak szárított élesztő, 1-1,5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejföl, csipet só; a töltelékhez: 20 dkg mák, 10 dkg cukor, citromhéj; tojás, apróra törött mandula, porcukor.


Elkészítése: 1 dl langyos tejben elkavarjuk a cukrot, az élesztőt és egy teáskanál lisztet, felfuttatjuk. A többi hozzávalóval nem túl lágy, de jól dolgozható tésztát gyúrunk (ha szükséges még adunk hozzá tejet). Megkelesztjük.

A mákot ledaráljuk, a cukorral, annyi vízzel, vagy tejjel, amiben kenhetővé válik megfőzzük, kihűtjük. A tésztát erősen lisztes felületen 2 részre vágjuk, egyenként kb. 1 cm. vastagra nyújtjuk, tenyérnyi kockákra vágjuk. Az egyik szélükre hosszában mákot teszünk, felsodorjuk. 20-25 percig kelesztjük, előkészített tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk apróra törött mandulával, és 170 fokon aranysárgára sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: A tészta állaga nagyon sokban függ a liszttől (mivel sok benne a zsiradék), ezért ha miután megkelt, túl lágynak, levegősnek éreznénk gyúrjuk át, és ha még úgy is lágy, dolgozzunk bele kevés lisztet.

Tipp: Ha nem sikerül szépen a tekerés, és a vége kacska lesz, egyszerűen nyessük le a kiálló végeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése