Hozzávalók (2 közepes tepsinyi adaghoz): 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tasak szárított élesztő, 1-1,5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejföl, csipet só; a töltelékhez: 20 dkg mák, 10 dkg cukor, citromhéj; tojás, apróra törött mandula, porcukor.
A mákot ledaráljuk, a cukorral, annyi vízzel, vagy tejjel,
amiben kenhetővé válik megfőzzük, kihűtjük. A tésztát erősen lisztes felületen
2 részre vágjuk, egyenként kb. 1 cm. vastagra nyújtjuk, tenyérnyi kockákra
vágjuk. Az egyik szélükre hosszában mákot teszünk, felsodorjuk. 20-25 percig
kelesztjük, előkészített tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk
apróra törött mandulával, és 170 fokon aranysárgára sütjük. Porcukorral
megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: A tészta állaga nagyon sokban függ a liszttől
(mivel sok benne a zsiradék), ezért ha miután megkelt, túl lágynak, levegősnek
éreznénk gyúrjuk át, és ha még úgy is lágy, dolgozzunk bele kevés lisztet.
Tipp: Ha nem sikerül szépen a tekerés, és a vége kacska
lesz, egyszerűen nyessük le a kiálló végeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése