Kiadós csirkemell-nyárs hagymás mártogatóval, oregánós ciabattával

Hozzávalók 10-12 kis nyárshoz: 1 egész csirkemell  csont nélkül, só, bors, csirkemell fűszer; fél-fél sárga-, piros és zöld frisspaprika, 1 lilahagyma, kb. 4 ujjnyi zsenge cukkíni, kb. 3 ujjnyi vékonyabb padlizsán, 10-12 apró gomba, 10-12 érett, de kemény roma paradicsom, szalonnaszeletek; a hagymás mártogatóhoz: 2 közepes vöröshagyma, tárkony, 4-5 dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, só, bors; 6-8 lepényhez: 50 dkg liszt, 3 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál oregánó, 2 teáskanál só.


Elkészítése: A csirkemellet kockákra vágjuk, sóval, borssal és csirkefűszerrel elkavarjuk, lezárva másnapig pácoljuk. Sütés előtt a többi, kockára vágott hozzávalóval nyársra húzzuk, és megsütjük. Sütés előtt 40 perccel kikavarjuk a lepényt. Ehhez az élesztőt a cukorral, langyos vízben megfuttatjuk, a többi hozzávalóval kikavarjuk, és megkelesztjük. Mire a nyársakat sülni tesszük, a tésztának meg kell kelnie. Egy zsiradékkal kikent lemezt felmelegítünk. A tésztából olajos kézzel kisebb ökölnyi darabokat tépünk, olajos felületen kézzel hosszúkásra formázzuk, a lemezre téve (óvatosan) kézzel még utána formázunk, majd mind a két oldalán megsütjük. Finom, ropogós lepény lesz belőle. A mártogatóhoz a hagymát minél apróbbra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, tárkonnyal, sóval, borssal ízesítjük. Rászórjuk a lisztet, kicsit elsütjük, és annyi tejjel engedjük fel, amilyen sűrűre szeretjük. Az elkészült nyársakat a mártogatóval és a lepénnyel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése