Fűszeres, omlós karaj padlizsános tésztasalátával

A tésztasaláta önmagában is nagyon finom, kitesz egy étkezést.

4 személyre

Hozzávalók a karajhoz: 4 szép nagy szelet karaj vagy 8 kisebb; a páchoz: 1-1 evőkanál mustár és méz, fél citrom leve, 3 evőkanál olaj; a sütéshez: só, bors, 1 dl bbq szósz, vagy ketchup (bbq fűszerekkel ízesítve), ízlés szerint csilipehely; a tésztasalátához: 30 dkg tészta, 1 kicsi padlizsán, 1 kisebb vöröshagyma, 6 kemény tojás, 2 paradicsom, 1-1 fél színes friss paprika, mustár, citromlé, só, bors; a kaporszószhoz: 2 vöröshagyma, 1 kis csokor zöldkapor, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, só, ha van, húsleveslé.


Elkészítése: A karajszeleteket előző este az elkavart páchoz valókkal bekenegetjük, zacskóban, vagy lezárt dobozban másnapig hűtőbe tesszük. A sütéshez valókat szintén elkavarjuk, a kivett szeleteket bekenegetjük, zsiradékkal kikent serpenyőbe tesszük, a másik oldalukat is lekenjük. Kevés vizet öntünk alá, lefedve, lassú tűznél, időnként a vizet pótolva omlósra pároljuk. Ha elkészült, fedő nélkül sütjük, míg az összes leve elfő, és a szaft bevonja a hússzeleteket (közben forgassuk).

A tésztát megfőzzük, leszűrjük (kevés levet tartsunk meg). A vöröshagymát kissé megdinszteljük, ráöntjük az apró kockákra vágott padlizsánt, sóval, borssal, kavargatva előbb fedő alatt, majd kitakarva puhára pároljuk, míg a leve elsül. Az utolsó 5 percben hozzászórjuk a nagyon apró kockákra vágott paradicsomot és a csíkokra vágott paprikát. Ezeket épp csak addig kell dinsztelni, míg kissé összeesnek, de még roppanósak maradnak. Az egészet, még a tűzön elkavarjuk a keményre főtt, apró kockákra vágott tojással, végül hozzáadjuk a tésztát, és kissé összesütjük. Mustárral, citromlével ízesítjük, ha túl száraz, kevés tészta főzővizet kavarunk hozzá. Az a lényeg, hogy a tojásos padlizsános keverék egyféle bevonatot képezzen a tésztán, de nem kell szósz szerűnek lennie.

A szószhoz a nagyon apróra vágott hagymákat zsiradékon, lassú tűzön aranyszínűre dinszteljük. Rászórjuk az apróra vágott zöldkaprot pár kavarással kissé összesütjük. Rászórjuk a lisztet, kissé összesütjük. A tejfölt felengedjük 2 dl húsleveslével, vagy vízzel, lassanként hozzákavarjuk a szószhoz, összeforraljuk, sózzuk. Ha szükséges, még adunk hozzá egy kis húslevest. A meleg tésztasalátával, és a melegen tartott karajjal kínáljuk.

Megjegyzés: A zöldkaprot épp csak forgassuk át a zsiradékban, hogy szép élénk színét megtartsa. Tejföl helyett készíthetjük 2 dl tejjel is, ekkor természetesen a húslevest már nem használjuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése