A tésztasaláta önmagában is nagyon finom, kitesz egy étkezést.
4 személyre
Hozzávalók a karajhoz: 4 szép nagy szelet karaj vagy 8
kisebb; a páchoz: 1-1 evőkanál mustár és méz, fél citrom leve, 3 evőkanál olaj;
a sütéshez: só, bors, 1 dl bbq szósz, vagy ketchup (bbq fűszerekkel ízesítve),
ízlés szerint csilipehely; a tésztasalátához: 30 dkg tészta, 1 kicsi padlizsán,
1 kisebb vöröshagyma, 6 kemény tojás, 2 paradicsom, 1-1 fél színes friss
paprika, mustár, citromlé, só, bors; a kaporszószhoz: 2 vöröshagyma, 1 kis
csokor zöldkapor, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, só, ha van, húsleveslé.
A tésztát megfőzzük, leszűrjük (kevés levet tartsunk meg). A
vöröshagymát kissé megdinszteljük, ráöntjük az apró kockákra vágott padlizsánt,
sóval, borssal, kavargatva előbb fedő alatt, majd kitakarva puhára pároljuk,
míg a leve elsül. Az utolsó 5 percben hozzászórjuk a nagyon apró kockákra
vágott paradicsomot és a csíkokra vágott paprikát. Ezeket épp csak addig kell
dinsztelni, míg kissé összeesnek, de még roppanósak maradnak. Az egészet, még a
tűzön elkavarjuk a keményre főtt, apró kockákra vágott tojással, végül
hozzáadjuk a tésztát, és kissé összesütjük. Mustárral, citromlével ízesítjük,
ha túl száraz, kevés tészta főzővizet kavarunk hozzá. Az a lényeg, hogy a
tojásos padlizsános keverék egyféle bevonatot képezzen a tésztán, de nem kell
szósz szerűnek lennie.
A szószhoz a nagyon apróra vágott hagymákat zsiradékon,
lassú tűzön aranyszínűre dinszteljük. Rászórjuk az apróra vágott zöldkaprot pár
kavarással kissé összesütjük. Rászórjuk a lisztet, kissé összesütjük. A tejfölt
felengedjük 2 dl húsleveslével, vagy vízzel, lassanként hozzákavarjuk a
szószhoz, összeforraljuk, sózzuk. Ha szükséges, még adunk hozzá egy kis
húslevest. A meleg tésztasalátával, és a melegen tartott karajjal kínáljuk.
Megjegyzés: A zöldkaprot épp csak forgassuk át a
zsiradékban, hogy szép élénk színét megtartsa. Tejföl helyett készíthetjük 2 dl
tejjel is, ekkor természetesen a húslevest már nem használjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése