Vajas kifli és zsemle, nagyon jó recept

Alaptészta

Hozzávalók 8 zsömléhez, vagy 8 kiflihez (vagy 4 zsömléhez és 4 kiflihez): 50 dkg finom fehérliszt, kb. 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 5 dkg vaj.

Elkészítése: 2 dl meleg tejben elkavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, és elkezdjük kidolgozni (gépben egyszerűbb). Annyi további langyos tejet adunk hozzá, hogy jól összeálló, rugalmas tésztát kapjunk (összesen kb. 3 dl kell hozzá). Belevágjuk a szobahőmérsékletű vajat és rászórjuk a sót, a tésztát alaposan kidolgozzuk (ne használjuk a gépen a legerősebb fokozatot). Letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Egyenként kis cipókat formázunk belőlük.

Sajtos kifli

Nagyon finom, foszlós
                                                              

Hozzávalók: reszelt sajt, szezámmag, felvert tojás

A kis cipókat egyenként vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk, majd szorosan felcsavarjuk. Előkészített, sütőpapíros tepsibe rakjuk, szobahőmérsékleten megkelesztjük. Megkenjük felvert tojással (1 kép), megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal és megspriccoljuk vízzel (2 kép). 250 fokra melegített sütőbe toljuk (aminek az aljába edényben vizet tettünk, gőzölni). A hőfokot azonnal levesszük 210 fokra, körülbelül 20-25 perc alatt szép aranybarna-ropogósra sütjük.

Magvas zsemle

Tökéletes hamburgerhez, szendvicshez

Hozzávalók: felvert tojás, magkeverék.

Elkészítése: a cipóvá formált tésztákat egyenesen egy előkészített, sütőpapíros tepsire helyezzük, kelni hagyjuk. Mielőtt sütőbe tennénk lekenjük felvert tojássla, megszórjuk magkeverékkel, és megspriccoljuk vízzel. Szintén 250 fokra előmelegített s ütőbe toljuk, a hőfokot azonnal visszavesszük, a zsömléket kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése