Hozzávalók 2 közepes téglalap formához, a tésztához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2-2 evőkanál kakaó, olaj és joghurt, fél tasak sütőpor; 8 kisebb körte, 10 dkg cukor, fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 vékony szelet friss gyömbér; a diós réteghez: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál liszt; a tetejére, házi csokoládémáz: 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 8 dkg cukor, 2 evőkanál tej.
Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, akkora edénybe tesszük,
amiben épp elférnek, rászórjuk a cukrot, a fűszereket és annyi vízzel öntjük
fel, ami éppen ellepi. Lefedve körülbelül 10 percig főzzük, míg a hústűvel
könnyen átszúrjuk. Kivesszük. A tésztához a cukrot a tojásokkal habosra verjük,
hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, belekeverjük a lisztet, a kakaót, a
lisztet és a sütőport. 2 előkészített formába simítjuk, és 10-12 percre 180
fokra előmelegített sütőbe toljuk. Közben a ledarált diót a többi hozzávalóval
habosra kavarjuk. A tésztát kivesszük, ha már elég szilárd a teteje, rákenjük a
diókrémet. Beleállítjuk a körtéket, és a sütőbe visszatolva, 150 fokon még
körülbelül 35-40 percig sütjük, míg a diós réteg is megsül. A formában hagyjuk
kihűlni. A mázhoz a hozzávalókat tűz felett összeolvasztjuk, 2-3 percig lassú
tűzön főzzük, majd rálocsoljuk a tortákra. Megszórjuk mandula szeletkékkel és
porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése