A sütemény eredete brit és német hagyományokra vezethető vissza, ahol jellemzően karácsonyra sütötték. Később elterjedt a Monarchia, majd Közép-Európa területein is.
A britek „fruitcake”-je, vagyis gyümölcskenyere a 18–19. században már hagyományos ünnepi kedvenc volt. Kandírozott gyümölcshéjak, mazsola került bele, amit rummal vagy brandyvel ízesítettek, és igen hosszú érlelési idővel készült, ahogyan a több száz éves múltra visszatekintő német „stollen” is. Ez szintén adventi és karácsonyi fogás volt, amibe kandírozott gyümölcs, mazsola és citrusfélék került, bár akkor még nem édes verzióban készült, mivel akkoriban a katolikus egyház szerint az édes íz bűnös élvezetnek számított böjtidőben.
Érdekesség, hogy a németek szívesen vágják szeletekre és vajjal megkenve, porcukorral megszórva fogyasztják.
Magyar területen gyümölcsös kalács, de még inkább püspökkenyér néven vált ismertté, szintén a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan. Bár igen hasonlóak, mégse tévesszük össze a könnyebb, lazább tésztából készült, puhább Deák-kenyérrel, mely általában magvakkal, dióval gazdagítva készül, azonban nem jellemző rá püspökkenyér jellegzetes fűszeres, erőteljesebb íze.
Hozzávalók 1 db 27x16 cm téglalapformához: 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs (aszalt szilva, kajszibarack, vörös áfonya, füge, datolya, mazsola+törökcsemege (lórum), 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, ¼ bögre tej (2,5 dl-es bögre), 1 sütőpor.
Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket és a törökcsemegét apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mazsolát, megszórjuk kevés liszttel, jól összekavarjuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, a végén kisebb adagokban beledolgozzuk a vajat is. Váltakozva elkavarjuk a liszttel és a tejjel, alaposan kidolgozzuk. Belekavarjuk az aszalt gyümölcsöket és a törökcsemegét, elkavarjuk, olajjal kikent szilikon formába simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
A tetejére készíthetünk citromos mázat. Ehhez 1 nagyobb citrom levére, kb. 15 dkg porcukorra, szórócukrokra,
mandulalapkákra, darált dióra és porcukorra lesz szükségünk. A citromlevet
leszűrjük, és annyi porcukorral kavarjuk ki, hogy sűrű mázat kapjunk. Ezt több
adagban (mert egyszerre lefolyik) rákenjük a süteményre, megszórjuk
szórócukorral, mandulalapkákkal, darált dióval, majd ha kihűlt, szitáljunk rá
porcukrot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése