Vajas kakaós csiga
Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 0,5 bögre langyos tej; a gyúráshoz: ¾ bögre langyos tej, 0,5 bögre olvasztott vaj, 1/3 bögre cukor, 2 vaníliás cukor, 3 tojássárgája, ¼ teáskanálnyi só, 3,5 bögre finomliszt; a kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg porcukor, 3 púpozott evőkanál kakaópor; a tetejére porcukor.
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral elkavart langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk, sűrű, nokedli szerű tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett munkalapra borítjuk, cipót formázunk belőle, vigyázva, ne törjük nagyon a tésztát. Letakarva 20 percig pihentetjük. Liszttel vékonyan megszóra kisujjnyi vastagon, téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott vajat, kakaót és porcukrot összekavarjuk, lekenjük vele a tésztát. Nem túl szorosan feltekerjük, éles késsel 1,5 ujjnyi csíkokra vágjuk. Előkészített sütőlemezre szedjük, langyos helyen 30-40 percig kelesztjük. 175 fokon, alsó-felső sütéssel, kb. 30 perc alatt megsütjük. Langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: ha szeretnénk, hogy a teteje fényes legyen, sütés előtt kenjük le felvert tojással.
Tipp: Puha, jól eláll, mikróban melegítve olyan, mint a friss.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése