Omlós, tejfölös kifli

Hozzávalók 2 közepes tepsihez a tésztához: 30 dkg finomliszt, 10 dkg tejföl, 10 dkg vaj (margarin), 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, csipet só, csapott teáskanál sütőpor, 2 evőkanál tej; a töltéshez: 20 dkg darált dió, 1 tojás, 15 dkg cukor (édesszájúaknak 20 dkg), 1-2 evőkanál baracklekvár (nem túl kemény) ; a tálaláshoz: vaníliás porcukor.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit robotgépben, vagy kézzel (gyors mozdulatokkal) összegyúrjuk, műanyag zacskóba téve 1 órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a tojást kissé felverjük, elkavarjuk a dióval és cukorral, illetve annyi baracklekvárral, hogy jól kenhető legyen. Kivéve lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd amilyen vékonyra csak tudjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Körülbelül 10x10 cm. kockákra vágjuk. Átlósan a közepükre helyezünk a töltelékből, a tésztát feltekerjük, és meghajlítjuk, előkészített, sütőpapíros tepsire rakjuk, egymástól kissé távolabb. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Tejfölt a süteménybe Talán észrevették már, hogy a régi receptekbe sokszor kérnek tejfölt. Manapság magas zsírtartalma miatt kerüljük, holott éppen emiatt volna érdemes használni: nem csak az ízét befolyásolja a süteményeknek, hanem az állagát is. A boltokban található 10-12°-os tejfölök is megfelelnek, ám az igazi a piaci, mindenképp friss termék. A tejfölös sütemények puhábbak, omlósabbak, tovább maradnak frissek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése