Krémsajtos, mandulás keksz

Hozzávalók: 2 ¼ bögre finomliszt, 20 dkg krémsajt, 1 bögre olvasztott vaj/jóféle sütőmargarin, ½ bögre cukor, ½ mokkáskanálnyi só; a nyújtáshoz: kristálycukor; a tetejére: darabos mandula.


Elkészítése: A vajat és a cukrot addig verjük, míg a cukor teljesen felolvad. Kanalanként hozzáadjuk a krémsajtot, alacsony fokozaton hozzádolgozzuk a leszitált lisztet. Puha, de nem ragadós tésztát kapunk, amit két részre osztva, műanyag tasakban legalább 2 órára hűtőben pihentetünk. Kristálycukorral bőven megszórt asztalra tesszük az egyiket. Viszonylag lágy tészta lesz, ilyennek kell lennie. A tetejét is bőven megszórjuk cukorral, óvatosan kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (ha közben még ragad, szórjunk alá vagy rá cukrot. Kiszaggatjuk, a maradékot összegyűrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk újra. A korongokat megszórjuk a mandulával, előmelegített, 200 fokos sütőbe tolva sütjük 5 percig, majd vegyük vissza 150 fokra, és süssük még kb. 10-12 percig, amíg a szélei kezdenek aranyszínűre sülni. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A másik tésztalappal ugyanígy járunk el. Megjegyzés: 2,5 dl. bögrét használtam. Sütőpor nem kell a tésztába. Ha roppanósabb kekszet szeretnénk, nyújtsuk valamivel vékonyabbra a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert megkeményedik. Önmagát is eteti, ki kiváló csemege kávé, kakaó, vagy bármilyen meleg ital mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése