Toroskáposzta, ahogy édesanyámtól tanultam

Ő pedig az édesanyjától. De nem családi recept, ezt mifelénk, az Érvidéken így készítették már a nagyszülők nagyszülei is. Igazából akkor a legfinomabb, ha nagy mennyiség készül belőle, ami a régi,szép családi disznótorokon nem okoxzott gondot. Mivel általában tavasszal még van savanyú káposztánk, azt le szoktuk fagyasztani, és abból nyárin is elkészítjük ezt a remek ételt. Nálunk mindenki szereti. A kész toroskáposzta is nyugodtan lefagyasztható, az a fontos, hogy kiolvasztás után, fogyasztás előtt forraljuk egészen fel, így olyan lesz, mint a friss.

 


Hozzávalók: 1,5 kg kövéres nyesedékhús, amit a disznó felbontása során a hentes innen-onnan levág, (ha nem disznótorban készítjük, akkor oldalas, combrészek), 1-1,5 kg savanyú káposzta, 3-4 vöröshagyma, só, pirospaprika. Elkészítése: A húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy vastag aljú lábasba kevés vizet teszünk, ha forr, rárakjuk a húst, és lassú tűzön elkezdjük párolni. Nem kell sok víz, mert a célunk az, hogy a hús zsíros része elkezdjen kiolvadni, így saját zsírjában párolódjon, süljön. Óvatosan sózzuk, mert a káposzta is sós lesz. Sűrűn kavargatva majdnem készre sütjük. Ha puhul, a lábasban félretoljuk a húst, a helyén, a zsiradékhoz öntjük a felvágott hagymát. Kavargatva kissé megdinszteljük, majd a hússal elkavarva együtt pároljuk tovább, míg a hagyma jól megpuhul. Pirospaprikával megszórjuk, elkavargatjuk, hozzákavarjuk a levétől kinyomkodott savanyú káposztát, és együtt pároljuk tovább. Amikor a káposzta is megpárolódott levesszük, és forrón, friss kenyérrel kínáljuk. Megjegyzés: ha a káposzta savanyú, előtte langyos vízben mossuk át, ha szükséges, többször is. Van, aki paradicsomlevet vagy lecsóalapot is ad hozzá a végén, de a hagyományos toros így készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése