A német konyha egyik remeke: káposztás kolbász

Egyszerűen csodálom a sváb-német konyhát. Volt pár alkalmam személyesen is találkozni vele, és az egész hozzáállásuk az evéshez, főzéshez a legközelebb áll a szívemhez. Takarékos, mindent felhasználós, roppant házias ételek, amelyek csodálnivalóan finomak, táplálóak. Semmit sem dobnak ki, precitizásuk itt is ékesen beszél teljes életfelfogásukról. 

Két kolbászt is tanultam, amelyek magasan ütnek minden többit - igen, az én ízlésemhez még a hagyományos magyar kolbászt is, ami talán azért mert csupa húsból készült, úgy vélem nehezebben emészthető, a szervezet számára sokkal inkább megterhelő.Na meg nyilván az erős fűszerezés miatt is. A krumplis és a káposztás nem csak takarékosabb, de eszméletlenül finom is. Roppanósak, szaftosak, imádnivalóak. Az egyik a sváb krumplis kolbász (hát ez maga a tökély), a másik pedig az alábbi káposztás kolbász. Mind a kettő nagyon finom, de a krumplis mindent visz. 


Hozzávalók: 3 rész kolbásznak való hús, 1 rész friss káposzta, (én friss fogyasztásra készítettem, 4 személyre: 75 dkg hús és 25 dkg káposzta keverékéből, só, pirospaprika, őrölt bors, kevés majoránna és csombor, csili; sertésbél.

A káposztát lereszeljük, enyhén megsózzuk, egy órát pihenni hagyjuk. A levét kinyomkodva zsíron megpároljuk, kihűtjük - vigyázzunk, ne égjen meg. A ledarált húst a káposztával összekavarjuk, ízlés szerint fűszerezzük, pirospaprikával színezzük. Előkészített sertésbélbe töltjük, úgy, hogy kb. 20 centiméterenként csavarintunk rajta egyet, másnapig hűvös helyen tároljuk.

Friss fogyasztásra kiváló választás. Tepsiben, 160 fokon, kevés vizet töltve alá (sütőpapírral lefedve) süssük ropogósra, közben párszor fordítsuk meg. Vendégváróként is kiváló, akár valamilyen ital mellé is kínálhatjuk.

Tipp. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, és adagonként lefagyaszthatjuk.


1 megjegyzés:

  1. Hát kérem ez a német konyha nagyon csak vékonyka.
    Itt kevés az az étel amit a magukénak mondhatják .
    Itt a Bayern területén levesnek nevezik azt az ételt , ami egy alap léből áll és kisütött palacsinta tésztát tesznek bele.

    VálaszTörlés