Nyári bőrsajt

Igaz, hogy a disznóvágások korszaka már rég elmúlt, vagy még messze van, de bizony néha megkívánunk egy jó kis disznótoros finomságot. Bőrsajtot igazán ritkán csinálunk nyáron, pedig nem is olyan nehéz, és nem is kell olyan nagy mennyiségben főzni, hogy napokig rájárjunk. Épp csak egy kis kóstolónak készítsük el, jól behűtve nem csak finom, de még hűsít is. Elsősorban disznóbőrre, illetve disznóbőrös-húsos részekre. Erre kiváló például a csülök, vagy a köröm, de még jobb, ha például bőrös friss szalonnát veszünk például zsírolvasztáshoz, erről lehúzzuk a bőrt, és azt főzzük meg egy csülökkel. Akárhogy is, úgy kell számolnunk, hogy egy adag bőrsajthoz szükségünk lesz egy közepes csülökre, egy körömre, és némi bőrre, vagy ha bőr nincs, akkor több körömre. Ha előrelátóak vagyunk, akkor a téli disznóvágáskor úgyis túl sok bőrből lefagyasztunk 2-3 adagot.




Nem árt, ha a körmöket, csülköt otthon kissé átperzseljük, ez jót tesz a bőrsajt ízének. Ezután alaposan tisztítsuk meg, mossuk át, és áztassuk kis ideig forró vízben, az elveszi a „bőrszagot”. Ezután a húsokat és a felvágott bőrt tegyük annyi vízbe, ami 3-4 ujjnyira ellepi. Szórjunk rá szemes borsot, sót, és jó sok felvágott fokhagymát. Félig lefedve, minél lassúbb tűzön főzzük. Amikor körülbelül félig megpuhultak a húsok, a tetején lévő zsírfoltocskákra szórjunk pirospaprikát (ez zsírban szépen oldódik), majd főzzük, míg a húsok puhák lesznek. Egy kanálban vegyünk ki kevés levet és a mutató és hüvelykujjunk között morzsoljuk el. Ha ragad, akkor kész. A húst szedjük ki, a csontokról vágjuk le, rakjuk szilikon téglalapformába. A levet szűrjük le, lassan töltsük fel a bőrsajtot, hogy a lé majd összefogja, ha megdermed. A maradék levet tegyük hűtőszekrénybe, hiszen az nagyon finom kocsonya. Próbálták már? Lekvárral a bőrsajtot? Legalább olyan furcsa ötlet, mint a rántott hús lekvárra, de működik, nagyon különleges, kóstolják meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése