Körte Szép Heléna módra, borban párolva
Desszert, amit egy opera ihletett. Miután 1864-ben Párizsban bemutatták az ókori Szép Heléna történetét bemutató Offenbach operettet, egy nagy hírű szakács és cukrász, Auguste Escoffie megalkotta a ma már kalsszikussá vált könnyű és elegáns desszertet, a vaníliafagylalttal és forró csokiöntettel kínált párolt körtét. Természetesen ma már ennek is vannak változatai, így például a fűszeres, boros lében párolt körte, amit tejszínhabbal, és csokiöntettel kínálunk.
Hozzávalók 4 adagohoz: 4 érett, közepes nagyságú körte, fél citrom, 10 dkg cukor, 2 dl édes fehérbor, 3 dl víz, 2 csillagánizs, 1 kis darab fahéj; a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 10 dkg csokoládé, 0,5 dl tejszín.
Elkészítése: A cukrot a csillagánizst és afahéjat a vízzel egy akkora edényben, amibe éppen elfér a négy körte felforraljuk, 2-3 percig lassan főzzük. Közben a körtéket meghámozzuk, azonnal bedörzsöljük a citrommal. Az aljuknál késsel a közepüket kivájjuk. A sziruphoz öntjük a bort, beletesszük a körtéket, fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleg lecsepegjen, és kihűtjük. A 2 dl tejszínt felverjük, 4 tálaló kehely fél oldalába halmozzuk. Melléjük illesztjük a kihűlt, lecsepegett körtéket. Tálalásig hűtőbe tesszük. Mielőtt kínálnánk a csokoládét és a tejszínt felolvasztjuk, és a körtékre, illetve a körték mellé osztjuk. Azonnal kínáljuk.
Megjegyzés: Tejszínhab helyett, vagy amellé vaníliafagylaltot is kínálhatunk. Ha szeretjük a csokoládés ízeket az öntet dupláját is elkészíthetjük, a körte elbírja.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése