Erdei gyümölcsös sajttorta

Hozzávalók 1 normál méretű formához, a tésztaalaphoz: 20 dkg vajas keksz, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tej, 1-2 evőkanál kakaó; a töltelékhez: 50 dkg jó minőségű, zsíros túró, 25 dkg erdei gyümölcskeverék, 5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 1-2 tasak vaníliás cukor, 1-1 dl víz és tej, 2 tasak 10 gr-os zselatin; a tetejére: 2,5 dl bármilyen ízlés szerinti, szűrt kompótlé (ez esetben barackkompót leve), vagy elkészített szörp, 10 gr. zselatin; tetszés szerint a szóráshoz kevés kakaó.


Elkészítése: A kekszet összetörjük, késes aprítóban morzsára dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukror és a vajat, a tejet meg a kakaót és kidolgozzuk (ha nem dolgozza ki rendesen, egy tálba borítva összegyúrjuk). Sütőpapíros formába nyomkodjuk, és 170 fokon 15 percig sütjük. Kivesszük. A kékes aprítóba tesszük a túrót, aa cukrokat és krémesre kavarjuk. Kisebb adagokban hozzáöntjük a tejszínt, végül az erdei gyümölcsöt. Krémesre dolgozzuk. A zselatint 1 dl vízben megduzzasztjuk, a tejet hozzáadva felmelegítjük, míg feloldódnak. Langyosra hűtjük, kanalanként a masszába dolgozzuk, amit a formában lévő kekszes alapra simítunk. A tetejére való zselatint 1 dl kompótlébe áztatjuk, ha megduzzadt, hozzáaddjuk a többi kompótlevet, lassú tűzön felmelegítjük, míg a szemcsék feloldódnak. Langyosra hűtjük, és egy vékony réteget kanalazunk a túrós töltelékre. Ezután ráöntjük a maradék zselatint is. A tortát folpackal letakarva legalább 6-7 órára, de még jobb, ha egész éjszakára, a hűtőben dermedni tesszük. * Ezért ne dobjuk ki a kompótlevet! A legtöbb gyerek szereti a kompótot, de nem issza meg a levét. Nagy gondot okoz ez azoknak, akik nem szeretnek ételt kidobni. A fenti példa is mutatja, hogy nem szabad kidobni a hűtőben kallódó, és mindig kéz alatt lévő dolgokat sem. Mivel a gyerekek a zselatinos dolgokat úgyis nagyon szeretik, apró formákban akár házi gumicukrot is készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése