Illatos túrószelet



Hozzávalók a tésztához: 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 6 tojás, 2 csomag vanília, fél citrom héja, fél  tasak sütőpor; a krémhez: 45 dkg friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 15-20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, fél citrom leve és héja, fél tasak sütőpor, 1 kis üveg savanykás lekvár.




A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét verni kezdjük, amikor félkemény, egyenként hozzádolgozunk 2 kanál vizet, majd kanalanként hozzászórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, mindegyik adaggal jól eldolgozzuk. Amikor a hab kemény, beleadjuk a sárgákat, azzal is verjük egy kissé, majd a habverőt félretesszük. Kanalanként rászórjuk a sütőporral elkavart lisztet, egy széles fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Ráreszeljük a citrom héját, elkavarjuk, majd az egészet sütőpapírral bélelt, vagy kikent kilisztezett közepes méretű tepsibe öntve, nem túl forró sütőben megsütjük.
A krémhez a túrót kézi mixerrel összetörjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, a porcukrot, a vaníliát, a citrom levét és héját, és addig dolgozzuk, míg szép, egynemű massza lesz belőle. Megkóstoljuk, és ha édesebben szeretjük, adunk még hozzá porcukrot.
A közben kihűlt piskótalapot kettévágjuk, az alsót megkenjük a lekvárral, majd szépen ráterítjük a túrós krémet. A második lapot ráhelyezzük, kissé megnyomkodjuk, majd porcukorral megszórva, kissé behűtve, kockára vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése