Gombaleves



Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg gomba, 2-3 sárgarépa, 1 kisebb vöröshagyma, ízlés szerint (kb. 8.10 - nagyságtól függően) fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tejföl, petrezselyemzöld (tejföl helyett tej is jó), zsiradék, só, bors.

Elkészítése: A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a kockára vágott sárgarépával együtt, a zsiradékon megdinszteljük,. Felengedjük vízzel, amikor felforr, belerakjuk a kis szeletekre vágott gombát. Annyi vízben, ami éppen ellepi, megfőzzük, közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, a lisztet tejföllel vagy tejjel behabarjuk, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Ha tejjel dolgozunk, annyi tejet öntsünk hozzá, amilyen sűrűre szeretjük a levest. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet, ha felforr pár percig lassan főzzük, majd a tűzről levesszük. Friss kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés: Ha a család tagjai nem egyformán fokhagymásan szeretik az ételeket, a következőt tehetjük azokért, akik az intenzívebb fokhagymásat szeretik: zúzzunk össze fokhagymát, pici sóval és olajjal kavarjuk simára,majd pár evőkanál tejföllel is dolgozzuk össze. Ebből ki-ki tetszése szerint kavarhat a tányérjában lévő leveséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése