Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl
tej, 2 dl víz, 1 dl olaj, 1 teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál só; a
hajtogatáshoz: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg zsír, 3 evőkanál liszt; a töltelékhez:
40 dkg tehéntúró, 3 evőkanál +1-2 evőkanál gríz, 1 tojás, 1 kötés zöldkapor, a tetejére: 5 dkg sós túró, kapormag, só; a
bekenéshez: 1 tojás.
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral, a langyos vízzel és
tejjel felfuttatjuk. A liszthez adjuk, hozzáadjuk a sót és az olajat, rugalmas
tésztát gyúrunk belőle. Letakarva megkelesztjük. A túrót a hajtogatáshoz a hozzávalókkal
áttörjük, enyhén sózzuk. A megkelt
tésztát kisujjnyira nyújtjuk, rákenjük a túrós massza felét, négybe hajtjuk,
letakarva megkelesztjük, újra kinyújtjuk, kenjük, hajtjuk és kelesztjük.
Kinyújtjuk, középen kettévágjuk, megszórjuk kevés grízzel. A töltelékhez a
túrót a hozzávalókkal áttörjük, kicsit sózzuk. A két tésztát megkenjük az
elosztott túróval, feltekerjük, éles késsel 1,5-2 ujjnyira szeleteljük. Zsírral
bekent sütőpapírra rakjuk, kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk a
morzsolt sós túróval és köménymaggal, előmelegített sütőben szép pirosra
sütjük.
Megjegyzés: figyeljünk rá, hogy a hajtogatás mindig
ugyanabból az irányból történjen, tehát a tésztát nyújtás közben ne forgassuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése