Zöldfűszeres túrós csiga



Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl víz, 1 dl olaj, 1 teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál só; a hajtogatáshoz: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg zsír, 3 evőkanál liszt; a töltelékhez: 40 dkg tehéntúró, 3 evőkanál +1-2 evőkanál gríz, 1 tojás, 1 kötés zöldkapor,  a tetejére: 5 dkg sós túró, kapormag, só; a bekenéshez: 1 tojás.

Elkészítése: Az élesztőt a cukorral, a langyos vízzel és tejjel felfuttatjuk. A liszthez adjuk, hozzáadjuk a sót és az olajat, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva megkelesztjük. A túrót a hajtogatáshoz a hozzávalókkal áttörjük, enyhén sózzuk.  A megkelt tésztát kisujjnyira nyújtjuk, rákenjük a túrós massza felét, négybe hajtjuk, letakarva megkelesztjük, újra kinyújtjuk, kenjük, hajtjuk és kelesztjük. Kinyújtjuk, középen kettévágjuk, megszórjuk kevés grízzel. A töltelékhez a túrót a hozzávalókkal áttörjük, kicsit sózzuk. A két tésztát megkenjük az elosztott túróval, feltekerjük, éles késsel 1,5-2 ujjnyira szeleteljük. Zsírral bekent sütőpapírra rakjuk, kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk a morzsolt sós túróval és köménymaggal, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. 

Megjegyzés: figyeljünk rá, hogy a hajtogatás mindig ugyanabból az irányból történjen, tehát a tésztát nyújtás közben ne forgassuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése