Padlizsános lángos


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 közepes méretű sárga krumpli, 2-3 paradicsom, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1-2 cikk fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evőkanál cukor, só, bors, tejföl, sós túró, vagy muzsdé – ehhez 2-3 cikk fokhagyma, kevés zsiradék.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük és hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt 1 kanál cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a burgonyát, fél kávéskanálnyi sót, majd az élesztős tejet. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy lágy, de dolgozható tésztát kapjunk.  Jól kidolgozzuk, letakarva duplájára kelesztjük.
A padlizsánt, héjastól kisebb kockára vágjuk, a zsiradékon megfuttatott apróra vágott vöröshagymához és az áttört fokhagymához adjuk, fedő alatt lassan pároljuk, míg összeesik. Hozzákavarjuk a kis kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük, amíg a paradicsom is megdinsztelődik,a levét elfőtte. A tűzről levéve a zsírból kiszedjük, és kihűtjük.
A megkelt tésztából tojásnyi darabokat tépünk, ezeket olajos kézzel lángos alakúra formázzuk. A közepükre kenünk a töltelékből, félbehajtjuk, és a széleket jól összenyomkodjuk. Körülbelül 10-15 percig újra pihenni hagyjuk őket, majd bő, forró zsiradékban szép pirosra sütjük.
A tetejüket tejföllel vagy muzsdéval lekenjük, sós túróval megszórjuk. A muzsdéhoz 2-3 cikk fokhagymát összezúzunk, annyi vízben, ami bőven ellepi, főni tesszük. Megszórjuk csipet sóval, pár percig fedő alatt főzzük. Akár így, akár tejföllel elkavarva kenjük a lángosra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése