Falusi bableves jóasszony módra



Ettek-e már füstölt szalonnát bablevesben főve? Ha nem, mindenképp próbálják ki, mert finom. Régen vidéken sokszor készült el, minden családtag számára 1-1 szeletnyi vékony, húsos szalonnával. Ezt általában a leves előtt, még melegen fogyasztották, valamilyen zöldséggel, nyáron paradicsommal, télen hagymával. Ez így egy komplett menüsor volt, a leves után mást már nem is kínáltak. Ha ódzkodunk a szalonnától, enyhén füstölt húsfélékkel is kipróbálhatjuk.


Hozzávalók (4 személyre): 1 tenyérnyi húsos, füstölt szalonna, vagy 50-60 dkg enyhén füstölt húsféle (akár az olcsón kapható húsos csont), 1 bögre bab, lehetőleg a nagy szemű fehér fajtából (szerintem a gyöngybabnak semmi íze), 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 kicsi vöröshagyma, 2-3 burgonya, babérlevél; tejföl ízlés szerint, 1 csapott evőkanál liszt, zsiradék; só, bors, opcionálisan pirospaprika; petrezselyemzöld, csípős paprika.

Elkészítése: A babot egy éjszakára ázni tesszük. Másnap hideg vízben feltesszük főni, miután felforrt kb. 5 percig főzzük, leszűrjük. Kuktába tesszük, új vizet engedünk rá, és feltesszük főni. Beletesszük a bekockázott szalonnát, a babérlevelet és a kis kockákra vágott hagymát (ha nem szeretjük a levesben, tehetjük egyben is, a végén pedig kidobjuk). Hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a burgonyát is, és jelzés után 40 percig főzzük, levesszük, hagyjuk a kuktát megnyugodni, közben a zsiradékból a liszttel rántást készítünk, amihez kedvünk szerint adhatunk pirospaprikát. Félrehúzzuk, tejföllel elkavarjuk, leveslével lassanként felengedve csomómentesre dolgozzuk. A leveshez öntjük, megszórjuk vágott petrezselyemlevéllel és pár percig főzzük.

Megjegyzés: Tálaláskor ízlés szerint ecettel, további tejföllel és/vagy csípős paprikával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése