Ettek-e már füstölt szalonnát bablevesben főve? Ha nem,
mindenképp próbálják ki, mert finom. Régen vidéken sokszor készült el, minden
családtag számára 1-1 szeletnyi vékony, húsos szalonnával. Ezt általában a
leves előtt, még melegen fogyasztották, valamilyen zöldséggel, nyáron
paradicsommal, télen hagymával. Ez így egy komplett menüsor volt, a leves után
mást már nem is kínáltak. Ha ódzkodunk a szalonnától, enyhén füstölt
húsfélékkel is kipróbálhatjuk.
Hozzávalók (4 személyre): 1 tenyérnyi húsos, füstölt
szalonna, vagy 50-60 dkg enyhén füstölt húsféle (akár az olcsón kapható húsos
csont), 1 bögre bab, lehetőleg a nagy szemű fehér fajtából (szerintem a
gyöngybabnak semmi íze), 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1
kicsi vöröshagyma, 2-3 burgonya, babérlevél; tejföl ízlés szerint, 1 csapott
evőkanál liszt, zsiradék; só, bors, opcionálisan pirospaprika;
petrezselyemzöld, csípős paprika.
Elkészítése: A babot egy éjszakára ázni tesszük. Másnap hideg
vízben feltesszük főni, miután felforrt kb. 5 percig főzzük, leszűrjük. Kuktába
tesszük, új vizet engedünk rá, és feltesszük főni. Beletesszük a bekockázott
szalonnát, a babérlevelet és a kis kockákra vágott hagymát (ha nem szeretjük a
levesben, tehetjük egyben is, a végén pedig kidobjuk). Hozzáadjuk a kockára
vágott zöldségeket, a burgonyát is, és jelzés után 40 percig főzzük, levesszük,
hagyjuk a kuktát megnyugodni, közben a zsiradékból a liszttel rántást
készítünk, amihez kedvünk szerint adhatunk pirospaprikát. Félrehúzzuk,
tejföllel elkavarjuk, leveslével lassanként felengedve csomómentesre dolgozzuk.
A leveshez öntjük, megszórjuk vágott petrezselyemlevéllel és pár percig főzzük.
Megjegyzés: Tálaláskor ízlés szerint ecettel, további
tejföllel és/vagy csípős paprikával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése