Hozzávalók: 80 dkg friss disznóhús, 40 dkg krumpli, 25 dkg
zöldbab (a konzerv is jó), 2 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, fél zeller, só, bors,
teáskanálnyi piros paprika, petrezselyemzöld, ízlés szerint tejföl.
Elkészítése: Egy fazékba vizet melegítünk, hozzáadjuk a
kockára vágott húst, majd a felszeletelt répákat, és a zellert is. Sózzuk,
borsozzuk, majd amikor felforrt, a zsírfoltok tetejére tesszük a pirospaprikát.
Fedő alatt lassú tűzön majdnem készre főzzük. A krumplit megpucoljuk, kis
kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Amikor minden elkészült, megszórjuk apróra
vágott petrezselyemzölddel, ezzel épp csak összeforraljuk. Forrón kínáljuk
friss kenyérrel, mellé tejfölt szolgálunk, amiből ki-ki maga ízlése szerint
sűrítheti a levesét.
Megjegyzés: Az érmelléki konyha egyik jellegzetessége, íze
kicsit a gulyáséhoz hasonlítható. Igazán ízletes és zamatos étel, amit
elsősorban a téli, kalóriaigényes, vagy a disznóvágás utáni időszakban
készítettek, mivel friss húshoz a mélyhűtő nélküli világban, nyáron nehezebben
jutottak hozzá. Ha pedig mégis, abból a magyar konyha kedvencei, töltött
káposzta vagy gulyás készült, nem bableves…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése