Édespaszuly-leves



Hozzávalók: 80 dkg friss disznóhús, 40 dkg krumpli, 25 dkg zöldbab (a konzerv is jó), 2 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, fél zeller, só, bors, teáskanálnyi piros paprika, petrezselyemzöld, ízlés szerint tejföl.

Elkészítése: Egy fazékba vizet melegítünk, hozzáadjuk a kockára vágott húst, majd a felszeletelt répákat, és a zellert is. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor felforrt, a zsírfoltok tetejére tesszük a pirospaprikát. Fedő alatt lassú tűzön majdnem készre főzzük. A krumplit megpucoljuk, kis kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Amikor minden elkészült, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, ezzel épp csak összeforraljuk. Forrón kínáljuk friss kenyérrel, mellé tejfölt szolgálunk, amiből ki-ki maga ízlése szerint sűrítheti a levesét.
Megjegyzés: Az érmelléki konyha egyik jellegzetessége, íze kicsit a gulyáséhoz hasonlítható. Igazán ízletes és zamatos étel, amit elsősorban a téli, kalóriaigényes, vagy a disznóvágás utáni időszakban készítettek, mivel friss húshoz a mélyhűtő nélküli világban, nyáron nehezebben jutottak hozzá. Ha pedig mégis, abból a magyar konyha kedvencei, töltött káposzta vagy gulyás készült, nem bableves…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése