Hozzávalók (1 nagy tepsihez): 25 dkg liszt, kb. 2 dl víz, 1
tasak szárított élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, fél teáskanál só, 5 dkg sajt;
kb. 25-30 dkg lágyabb sajt, 2-3 evőkanál olvasztott zsír (vagy vaj, margarin),1
kicsi tojás, szezámmag.
Elkészítése: A felmelegített vízben elkavarjuk a cukrot, az
élesztőt és 1 teáskanálnyi lisztet. Hagyjuk felfutni, majd a liszttel szép sima
tésztát gyúrunk belőle. Letakarva meleg helyen megkelesztjük. Lisztes felületre
borítva lágyan összegyúrjuk, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük
olvasztott zsírral. Az egyik felére sajtot reszelünk, ráhajtjuk az üres felét.
Ismét kb. 1 centiméteres vastagságúra nyújtjuk, lekenjük, sajtot reszelünk a
felére, újra ráhajtjuk, és újra kinyújtjuk. Lekenjük, a teljes felületére
reszelünk sajtot. A lelógó széleket levágjuk, majd a két széléről befelé
csavarjuk. A két rolád feltekert, egymás mellé kerülő oldalát vízzel bekenegetjük, hogy
összeragadjon, és ne essen szét sütéskor, végig összenyomkodjuk, hogy összeragadjon.
Ujjnyi szeletekre vágjuk, előkészített sütőpapíros tepsibe rakjuk. Lekenegetjük
a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. Hagyjuk megkelni, majd
előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Megjegyzés: A sajt mellett apróra vágott száraz szalámit,
kolbászt vagy sajtot is tehetünk a töltelékbe. Finom rágcsálnivaló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése