Hozzávalók: 50-60 dkg, csont nélküli füstölt csülök, 30 dkg liszt, 20 dkg
vegyes aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás és 1 tojás
sárgája, 2-3 kanál cukor, 1 kanál zsír vagy 2 kanál olaj, mokkáskanálnyi só,
fél citrom héja, szezámmag.
Elkészítése: A csülköt tűzálló edény aljába tesszük, 0,5 dl
vizet és kevés zsiradékot öntünk alá, lefedve sütőbe tesszük, zsírjára sütjük.
Papírszalvétára szedjük, kihűtjük.
Az élesztőt 1 kanál cukorral és 1 dl langyos tejjel
felfuttatjuk. A lisztet, a vajat, a citrom reszelt héját, a másik kanál cukrot,
a tojás sárgáját, az élesztős tejet, és annyi meleg tejet, a felvágott aszalt
gyümölcsöket alaposan kigyúrjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk,
kézzel óvatosan szétterítjük, a csülköt belecsomagoljuk, a széleket
felhajtogatjuk. Cipóformájúra alakítjuk, majd a hajtogatott végével lefelé
kikent, kerek tűzálló edénybe helyezzük, újra megkelesztjük. Nyárspálcával
megszurkáljuk, hogy a levegő kiszállhasson, majd lekenjük a felvert tojással,
megszórjuk szezámmaggal, és forrós sütőbe tolva először fedő alatt, később
fedetlenül szép pirosra sütjük, közben legalább kétszer még megszurkáljuk, hogy
a tészta ne hólyagosodjon fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése