Hozzávalók (1 nagyobb tepsihez), a tésztához: 40 dkg
finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 1 kanál cukor; a tetejére: ízlés
szerint (több, kevesebb) szalámi, lehetőleg minél kevésbé lédús paradicsom, ketchup,
friss bazsalikom, friss paprika, 2-3 tojás, 2-3 kanál tejföl, szezámmag.
Elkészítése: A tésztához a cukorral elkavart langyos vízben
felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sóval megszórt liszthez, annyi langyos
vizet dolgozunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, megkelesztjük. Zsiradékkal
alaposan kikent tepsibe tesszük a tenyerünkkel minél egyenletesebben
szétnyomogatjuk, kelni hagyjuk. Lekenjük ketchuppal, kirakjuk a felszeletelt
paradicsommal, szalámi szeletekkel, megszórjuk kockákra vágott paprikával, bazsalikomleveleket
helyezünk rá. A tojásokat a tejföllel felverjük, kissé megsózzuk, egyenletesen
elosztjuk a tetején. Megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben készre
sütjük.
Megjegyzés: az olaszok esküsznek rá, hogy a pizzatésztát nem
szabad nyújtani, csak kézzel formázni, és hogy nem tejjel, hanem vízzel kell
begyúrni.
Tipp: a tojásos-tejfölös keverékbe adhatunk reszelt sajtot
is, ekkor még finomabb. Készülhet sonkával vagy kolbásszal, de felvágott
mentesen is gombával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése