Bazsalikomos paradicsomos lepény



Hozzávalók (1 nagyobb tepsihez), a tésztához: 40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 1 kanál cukor; a tetejére: ízlés szerint (több, kevesebb) szalámi, lehetőleg minél kevésbé lédús paradicsom, ketchup, friss bazsalikom, friss paprika, 2-3 tojás, 2-3 kanál tejföl, szezámmag.


Elkészítése: A tésztához a cukorral elkavart langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sóval megszórt liszthez, annyi langyos vizet dolgozunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, megkelesztjük. Zsiradékkal alaposan kikent tepsibe tesszük a tenyerünkkel minél egyenletesebben szétnyomogatjuk, kelni hagyjuk. Lekenjük ketchuppal, kirakjuk a felszeletelt paradicsommal, szalámi szeletekkel, megszórjuk kockákra vágott paprikával, bazsalikomleveleket helyezünk rá. A tojásokat a tejföllel felverjük, kissé megsózzuk, egyenletesen elosztjuk a tetején. Megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Megjegyzés: az olaszok esküsznek rá, hogy a pizzatésztát nem szabad nyújtani, csak kézzel formázni, és hogy nem tejjel, hanem vízzel kell begyúrni.
Tipp: a tojásos-tejfölös keverékbe adhatunk reszelt sajtot is, ekkor még finomabb. Készülhet sonkával vagy kolbásszal, de felvágott mentesen is gombával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése