Káposztás lángos



Megvallom őszintén, most először készítettem. Kicsit kételkedtem benne, hiszen lángos ügyben nagyon érzékeny vagyok. Nagy hiba volt, mert ez a finomság a családom egyik új kedvence lett. Roppant könnyű elkészíteni, és nagyon finom. Ráadásul kiválóan bírja a hűtést, így nem is kell azonnal kisütnünk mindet: adagokra vágva, olajos kézzel cipóvá formázva rakjuk műanyag zacskóba. Felhasználás előtt szintén olajos kézzel, olajos felületen nyomkodjuk szét, és már süthetjük is a ropogós, ízletes lángost!



Hozzávalók (8-9 lángoshoz): 50 dkg finomliszt, 40 dkg friss káposzta (szép zöld, laza fejszerkezetű), kb. 3 dl víz, 1 dl tejföl, 1 teáskanál cukor, 1 tasak szárított élesztő; a tálaláshoz: tejfül, fokhagyma, só, olaj, zöldhagyma.
Elkészítése: A káposztát kisebb darabokra vágjuk, lereszeljük, megszórjuk kevés sóval, 30 percig pihentetjük. A tejfölt 2 dl vízzel elkavarjuk, langyosra melegítjük, a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.  A liszthez öntjük, kevés sót adunk hozzá, és a jól kinyomkodott káposztával együtt alaposan kigyúrjuk ( ha kell még kevés langyos vizet adunk hozzá).  Egészen lágy tésztát kell kapnunk.  A kész tésztát késsel 8-9 darabra vágjuk, olajozott kézzel cipókat formázunk belőlük. Olajozott felületen, olajos kézzel a tésztát szétnyomogatjuk (mivel lágy, nem lehet jól nyújtani). Felhevített, bő zsiradékban mindkét oldaláról szép pirosra sütjük. A tejfölt elkavarjuk sóval, zúzott fokhagymával és olajjal, ezzel kenegetjük be a lángosokat. 

Megjegyzés: Másnapra sem keményedik meg, de tényleg fontos, hogy a tészta lágy legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése