Békebeli mézes krémes


 Közeleg a karácsony :)

Hozzávalók a tésztához: kb. 60 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 kanál méz, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó; a krémhez: 15 dkg búzadara, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor 2,5-3 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja és leve,  1 kis üveg, kb. 20 dkg savanykás lekvár, 4-5 kanál darált dió.


Elkészítése: A tejet forrni tesszük, belekavarjuk a grízt, a cukrokat és puhára főzzük. Ha túl keménynek ítélnénk, öntsünk még hozzá kevés tejet. Amint a tűzről levesszük, citromhéjjal és ízlés szerint citromlével elkavarjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a vajjal habosra kavarjuk.

A mézet a cukorral és a vajjal lassú tűzön kavargatjuk míg elolvad, levesszük, és alaposan eldolgozzuk az első tojással, majd a másodikkal is. Öntsük hozzá a liszttel elkavart sütőport, gyúrjuk ki. Ha egy kissé száraznak, keménynek érezzük, a tészta nem áll össze, adjunk hozzá még 1-2 kanál tejet. Hat egyenlő részre osztjuk, ebből kettőt kigyúrunk a kakaóval, majd kis cipókat formálva kinyújtjuk és kisütjük a lapokat. Ne süssük túl sokáig, mert megkeményednek, legyünk figyelmesek, mert hamar elkészül. Még a forró tepsin kenjük be a meleg tejjel a lapokat, majd lisztezett deszkára csúsztatva hagyjuk kihűlni.

A lekvárt a dióval elkavarjuk. Az alsó lapot megkenjük a grízes krémmel, lefedjük a kakaóssal, amire lekváros tölteléket simítunk. Két sor fehér lapra grízes tölteléket, míg a következő lapra ismét lekváros tölteléket kenünk, majd a süteményt az utolsó lappal lefedjük, kissé megnyomkodjuk, majd pár óráig hűvös helyen hagyjuk puhulni. Tetejét csokoládéval, glazúrral, porcukorral, tetszés szerint megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése