Eperszelet
Hozzávalók (1 normál tepsihez) a tésztához: 3 tojás, 3
evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 1 tasak vaníliás cukor, fél
teáskanálnyi citromlé; a töltelékhez: 4-5 dl tejszín (attól függőn mennyire
szeretjük krémesen), 25 dkg földieper, áfonya-, vagy más, savanykásabb lekvár;
a tetejére: pár szem eper, porcukor, citromfűlevél.
Elkészítése: A cukrokból a tojások sárgájával, a citromlével
és a vajjal habos krémet kavarunk. Óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert
tojásfehérjét, majd a sütőporos lisztet, megsütjük, ha kihűlt két lapba vágjuk.
A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, felét
félretesszük. Másik feléhez ízlés szerint összetört friss epret kavarunk. Az
alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk az epres habot, kirakjuk félbevágott
eperrel, rásimítjuk a fehéren maradt tejszínhabot, befedjük a második lappal,
kissé megnyomkodjuk. Hűtőben 1-2 órát érleljük, majd porcukorral megszórva,
eperrel díszítve kínáljuk.
Megjegyzés: ha az eprek nagyobbak, a két tejszínhabréteg
közé téve szeletekre vágva is rakhatjuk. Ha van elég időnk, egész éjszakára a
hűtőben hagyhatjuk, minél hidegebb, annál finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése