Mindig is kerestem valamilyen megfelelő tortaalapot, ami
túlmutat a számomra már bevallom – kissé unalmas piskótalapon. Próbálkoztam
többfélével, olajos piskótával, kavart lapokkal, de valahogy egyik sem volt
igazi. Egyszer egy amerikai cukrászversenyt néztem a tévében, ahol egy hófehér
tortát készítettek, aminek a nevére sajnos már nem emlékszem, viszont nagyjából
megjegyeztem a hozzávalókat, és hogyan készült. Most, amikor hótortát terveztem
a Konyhatündér ünnepi számába, gondoltam rákeresek, talán megtalálom a
receptet. Igazam lett, bár nemigen találtam egy egységes receptet. A másik
oldalon található tortalapokat végül saját ízesítés és kis módosítások után
készítettem el, és mondhatom, roppant elégedett vagyok vele. Ha van kedvük,
próbálják ki, számomra ez az új kedvenc. A tészta vajas ugyan, és kisüléskor
kissé nehézkesnek tűnik a jól megszokott piskótához viszonyítva, ám megtöltve
és megfelelő ideig pihentetve könnyű és aromás lesz. Kiváló tortaalap. A
töltelék egyszerű tejszínhab ezúttal.
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 10 dkg
cukor, 4 tojásfehérje, csipet só, 1 tasak sütőpor, pár csepp vanília aroma; a
töltelékhez és a bevonáshoz: 6 dl tejszín, 1 habfixáló; a díszítéshez
fehér csokoládé díszek, ezüstszínű cukorgyöngy
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra kavarjuk.
Egyenként hozzádolgozzuk a tojások fehérjét, majd a robotgépet alacsonyabb
fokra véve kanalanként hozzákavarjuk a sütőporral és sóval elkavart lisztet.
Előkészített formában kb.20 percig sütjük, míg a teteje érintésre már szilárd.
A krémhez 3 dl tejszínt keményedésig verjük, hozzáadjuk a
habfixálót, együtt dolgozzuk, míg jól formázható, kemény hab lesz. Az egyik
lapra rákenjük, a másik lapot ráhelyezzük, kissé megnyomkodjuk. Folpackba
csomagolva egész éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a maradék 3 dl tejszínt
felverjük, bevonjuk a tortát, kidíszítjük. Cukorgyönggyel díszítjük. Olvasztott
fehér csokoládéból előre készíthetünk hópelyheket, amit kevés kék ételfestékkel
megfestve használhatunk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése