Zöldséges rétes

Finom és teljes értékű ünnepi vacsorát készíthetünk jó áron, kevés munkával és kevés hozzáértéssel is. Az alábbi ajánlatomat nem fűszereztem túl, hogy a zöldségek íze uralkodjon, de ízlés szerint kevés kakukkfűvel, tárkonnyal, bazsalikommal vagy majoránnával gazdagíthatjuk.


Hozzávalók (1 őzgerincformához): 40 dkg mélyhűtött vajas tészta, 25 dkg (apróbb) gomba, 10 dkg zöldborsó, 2 sárgarépa, 2 evőkanál morzsa, 1 vöröshagyma, 1 kis doboz kukoricakonzerv, 1 tojás, só, bors, petrezselyemzöld; friss színes paprikák.


1.       A vöröshagymát apróra vágva, a kockára vágott sárgarépával előpároljuk, hozzáadjuk a kis szeletekre vágott gombát, sózzuk, együtt megpároljuk, a zsiradéktól leszűrjük.
2.       Langyosra hűtjük, hozzáadjuk az előfőzött zöldborsót, a kukoricakonzervet, sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemzölddel és egy felvert tojással elkavarjuk.
3.       A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. Az őzgerincformát vastagon kikenünk vajjal vagy zsírral. A tésztát belehelyezzük.
4.       Az aljába 2 evőkanál morzsát szórunk, a lehűlt tölteléket beleöntjük, kissé megnyomogatjuk, a tetejét elsimítjuk.
5.       Ráhajtjuk az tészta egyik felét, majd a másikat. A végeket az ujjainkkal összenyomkodjuk, majd az egészet nyárspálcával pár helyen megszurkáljuk.
6.       Előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük, levágunk kis szeletet belőle próbából, nehogy az alja sületlen maradjon. Rácsra fordítjuk.


Tipp: A színes paprikakockák feldobják a látványt. Önmagában is finom, de egy teljes értékű vacsorához készítsünk hozzá valamilyen finom szószt. Nagyon jól illik hozzá a tárkonyos, petrezselymes szósz, de igazi ínyencség sajtszósszal, vagy a népszerű hagymamártással, ám ezt botturmix segítségével tálalás előtt dolgozzuk sima szósszá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése