Finom és teljes értékű ünnepi vacsorát készíthetünk jó áron,
kevés munkával és kevés hozzáértéssel is. Az alábbi ajánlatomat nem fűszereztem
túl, hogy a zöldségek íze uralkodjon, de ízlés szerint kevés kakukkfűvel, tárkonnyal,
bazsalikommal vagy majoránnával gazdagíthatjuk.
Hozzávalók (1 őzgerincformához): 40 dkg mélyhűtött vajas
tészta, 25 dkg (apróbb) gomba, 10 dkg zöldborsó, 2 sárgarépa, 2 evőkanál
morzsa, 1 vöröshagyma, 1 kis doboz kukoricakonzerv, 1 tojás, só, bors,
petrezselyemzöld; friss színes paprikák.
1.
A vöröshagymát apróra vágva, a kockára vágott
sárgarépával előpároljuk, hozzáadjuk a kis szeletekre vágott gombát, sózzuk,
együtt megpároljuk, a zsiradéktól leszűrjük.
2.
Langyosra hűtjük, hozzáadjuk az előfőzött
zöldborsót, a kukoricakonzervet, sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemzölddel
és egy felvert tojással elkavarjuk.
3.
A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük.
Az őzgerincformát vastagon kikenünk vajjal vagy zsírral. A tésztát belehelyezzük.
4.
Az aljába 2 evőkanál morzsát szórunk, a lehűlt
tölteléket beleöntjük, kissé megnyomogatjuk, a tetejét elsimítjuk.
5.
Ráhajtjuk az tészta egyik felét, majd a másikat.
A végeket az ujjainkkal összenyomkodjuk, majd az egészet nyárspálcával pár
helyen megszurkáljuk.
6.
Előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt szép
pirosra sütjük, levágunk kis szeletet belőle próbából, nehogy az alja sületlen
maradjon. Rácsra fordítjuk.
Tipp: A színes paprikakockák feldobják a látványt. Önmagában
is finom, de egy teljes értékű vacsorához készítsünk hozzá valamilyen finom
szószt. Nagyon jól illik hozzá a tárkonyos, petrezselymes szósz, de igazi
ínyencség sajtszósszal, vagy a népszerű hagymamártással, ám ezt botturmix
segítségével tálalás előtt dolgozzuk sima szósszá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése